Ο νέος ρόλος της ΗΔΙΚΑ στο ψηφιακό μετασχηματισμό

Στο ψηφιακό άλμα που έκανε η χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία»

Όπως είπε ο κ.Κοντοζαμάνης,  ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μεταμόρφωση του συστήματος, τόνισε και υπενθύμισε πως ήταν ο βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Τέσσερις πυλώνες 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Τον πρώτο πυλώνα αποτελεί η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων. Η ενδυνάμωση των μονάδων υγείας ώστε να υπάρχει επικοινωνία και συνέχεια της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς, είναι ο δεύτερος. Με εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, στόχος του τρίτου πυλώνα είναι η μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας. Ο τέταρτος αφορά στο μετασχηματισμό της φροντίδας υγείας με νέα σύγχρονα μοντέλα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του επείγοντος περιστατικού, των χρόνιων ασθενών κ.α. όπως για παράδειγμα οι εξ αποστάσεως παροχές υγείας.

Για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «θα χρειαστούμε εργαλεία και δεδομένα» σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα οποία βρίσκονται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ.

Ψηφιακός σχηματισμός στα νοσοκομεία

Ενώ ανακοίνωσε ότι, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ 2021 και 2026, σχεδιάζεται να υλοποιηθούν τα έργα που αφορούν τον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο και την επέκταση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου που υπάρχει σήμερα.

Επίσης, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, «μιας και οι ογκολογικές θεραπείες αποτελούν βασικό κορμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και έχουν μεγάλο κόστος που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Θα πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση των νοσοκομείων για να μπορούν να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ θα επεκταθεί το έργο της τηλεϊατρικής.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στην άυλη συνταγογράφηση και τη διαδικασία των εμβολιασμών ως δύο κύριους παράγοντες για να κατανοήσουν οι πολίτες τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ακρίβεια των ψηφιακών ραντεβού για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, έχουν εντυπωσιάσει πολίτες και πολιτικούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Στύλιος και πρόσθεσε πως το ελληνικό σύστημα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η Ελλάδα, επίσης, είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εξέδωσε ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, βασικά σημεία στη στρατηγική της κυβέρνησης για την υγεία αποτελούν η ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην ηλεκτρονική υγεία.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 22 έργα εκ των οποίων τα 11 είναι ήδη σε εξέλιξη. Κάποια από τα έργα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, η επέκταση του μητρώου ασθενών, η ανάπτυξη λύσεων τηλεϊατρικής για τους κατοίκους απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς άλλες δράσεις όπως είναι η μελέτη του γονιδιώματος.

 

 

Πηγή: https://healthstories.gr/