Το κύμα καύσωνα που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και το κυριότερο δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αγνοήσουμε καθώς απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Τα μηνύματα που ο πλανήτης εδώ και δεκαετίες στέλνει, αν και φτάνουν στους παραλήπτες ποτέ δεν έγιναν απόλυτα κατανοητά ή το χειρότερο αγνοήθηκαν με τα αποτελέσματα σήμερα για τους επιστήμονες να μην είναι απλά επικίνδυνα αλλά και μη αναστρέψιμα σε πολλές περιπτώσεις.
Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία η θερμοκρασία στον πλανήτη μας από τον 19ο αιώνα και τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι και σήμερα έχει συνολικά αυξηθεί κατά 1,6 βαθμούς και εάν η συγκεκριμένη τάση συνεχιστεί σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα οι θερμοκρασίες που θα κυριαρχούν θα είναι μη βιώσιμες για το είδος μας.
Συγκεκριμένα με βάση τα δεδομένα Αμερικανών επιστημόνων μέχρι το 2080 με τους σημερινούς ρυθμούς αλλά και τον τρόπο παραγωγής και ζωής μας η θερμοκρασία στον πλανήτη θα είναι σε επίπεδα που ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να επιβιώσει.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι 17,23 βαθμοί Κελσίου, τιμή που δεν τρομάζει αλλά που είναι πρωτοφανές ρεκόρ εάν συνυπολογίσουμε πως στην διαμόρφωση αυτού του αριθμού μετέχουν και περιοχές όπως η Αρκτική και η Ανταρκτική.
Κύμα καύσωνα
Το παγκόσμιο κύμα καύσωνα, αν και η ονοματοδοσία διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: βρίσκεται από την Ασία μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας μέσα σε ένα έτος περισσότερους από 60.000 καταγεγραμμένους θανάτους μόνο στην Ευρώπη. Η συνέχεια του φαινομένου δεν είναι ένα «καπρίτσιο» της φύσης αλλά η νέα καυτή πραγματικότητα την οποία η ανθρωπότητα οφείλει να εκλάβει σαν απειλή και όχι ως ακόμη ένα «καμπανάκι».
Η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη διάρκεια του καύσωνα προκαλεί μία μεγάλη αλυσίδα «αντιδράσεων». Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο στην αναζήτηση βιώσιμων θερμοκρασιών αναζητούν λύσεις. Η πιο «εύκολη» από αυτές είναι ο κλιματισμός. Με τον κλιματισμό όμως οι άνθρωποι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αλλά αυτό ως μέτρο είναι προσωρινό καθώς οι συσκευές κλιματισμού προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες εξωτερικές θερμοκρασίες και αθροιστικά ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.
Ο ηλεκτρισμός που καταναλώνεται επίσης για την τροφοδοσία αυτών των λύσεων εξακολουθεί να βρίσκεται όπως και τον χειμώνα λόγω ψύχους σε υψηλά επίπεδα. Στατιστικά στοιχεία στην Γαλλία δείχνουν πως μέσα σε 30 χρόνια η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούνιο μέχρι και τα τέλη Αυγούστου έχει αυξηθεί κατά 98% με το Γαλλικό εξάγωνο να αλλάζει την παραγωγικότητα στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει προκειμένου να ανταποκριθεί στην ζήτηση.
Ενεργειακές ανάγκες
Στον ευρωπαϊκό νότο ο οποίος είναι δυνητικά «προσαρμοσμένος» σε υψηλότερες θερμοκρασίες οι ενεργειακές ανάγκες είναι αναλογικά μεγαλύτερες όπως και οι θερμοκρασίες. Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία αλλά και Τουρκία βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο επίκεντρο καύσωνα όλο και μεγαλύτερης διάρκειας.
Στην Ιταλία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πρωτόγνωρες ενώ εσχάτως στην Κεντρική Τουρκία καταγράφηκε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι εξόχως έντονοι χειμώνες με βαριές χιονοπτώσεις, δριμείες καταιγίδες και όλο και συχνότερες πλημμύρες οι επιστήμονες πιστεύουν πως δεν είναι γεωλογικά μακρινό το σενάριο ερημοποίησης αυτών των περιοχών.
Σοκάρουν κυριολεκτικά τα στοιχεία ερευνών που υπογραμμίζουν πως περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε βορειότερες περιοχές μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.
Πηγη: https://healthpharma.gr/