Ο ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Κάθε χρόνο την 31η Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Η ετήσια εκστρατεία αποτελεί μια ευκαιρία να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με τις βλαβερές και θανατηφόρες συνέπειες από την χρήση τσιγάρων και σε δεύτερο βαθμό από την έκθεση στον καπνό, ώστε να αποθαρρύνει η παγκόσμια κοινότητα από την χρήση οποιασδήποτε μορφής.

Η εστίαση της φετινής παγκόσμιας ημέρας αφορά το κάπνισμα και την υγεία των πνευμόνων. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην αύξηση της αφύπνισης σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει το κάπνισμα στην υγεία των πνευμόνων, καλύπτοντας ένα φάσμα από τον καρκίνο έως τις χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες . Ο δεύτερος άξονας της ενημερωτικής εκστρατείας αφορά στον ρόλο των πνευμόνων στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ «σφυρηλατεί» τα επιχειρήματά του κατά του καπνίσματος, υπενθυμίζοντας ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περισσότερο από τα 2/3 των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Δεύτερον η έκθεση στο κάπνισμα στο σπίτι ή στο εργασιακό περιβάλλον αυξάνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων. Σταματώντας το κάπνισμα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου των πνευμόνων:  ύστερα από 10 χρόνια διακοπής του καπνίσματος, ο κίνδυνος του καρκίνου των πνευμόνων εκπίπτει στο μισό για κάθε καπνιστή.

Σε ότι αφορά τις χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της χρόνιας εμφρακτικής πνευμονίας, μια συνθήκη κατά την οποία αναπτύσσεται πυώδης βλέννα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ένα επώδυνο βήχα και βασανιστικές αναπνευστικές δυσκολίες.  Ο κίνδυνος ανάπτυξης της εν λόγω ασθένειες είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ ατόμων, οι οποίοι άρχισαν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, κατά την περίοδο που είναι σημαντική η ανάπτυξη των πνευμόνων.

Το κάπνισμα επίσης επιδεινώνει τον άσθμα, επιβαρύνοντας την πνευμονική δυσλειτουργία. Η ο δυνατόν νωρίτερο διακοπή συνιστά την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτής της ασθένειες καθώς και των συμπτωμάτων άσθματος.

Παγκοσμίως εκτιμάται ότι 165.000 παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέντε τους έτη από αναπνευστικές μολύνσεις από την έκθεση στον καπνό.

Μια ακόμη ασθένεια  που βλάπτει τα πνευμόνια είναι η φυματίωση καθώς μειώνει την λειτουργία τους  και η οποία  επιδεινώνεται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό και από την ατμοσφαιρική μόλυνση , καθώς περιέχει 7000 χημικά, τα 69 από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Οι στόχοι για την παγκόσμια ημέρα

Το πιο δραστικό μέτρο για να προαχθεί η υγεία των πνευμόνων θεωρείται η διακοπή του καπνίσματος και η έκθεση σε αυτό. Ωστόσο η γνώση σε μεγάλες μερίδες του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα ανάμεσα σε καπνιστές είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε κάποιες χώρες.

Παρά την μεγάλη προσπάθεια διαφώτισης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία των πνευμόνων, το ενδεχόμενο ελέγχου του καπνίσματος υποτιμάται.

Στόχος λοιπόν είναι η αφύπνιση  σε ότι αφορά τον κίνδυνο του καπνιστή καθώς και των παθητικών καπνιστών, την ενημέρωση ιδιαίτερα για τις συνέπειες στους ανθρώπινους πνεύμονες, το μέγεθος  θανάτων και ασθενειών παγκοσμίως από αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Επίσης ο ΠΟΥ αποσκοπεί να αναδείξει την σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της φυματίωσης , την βλαπτική έκθεση στο κάπνισμα σε όλες τις ηλικίες, την σημασία της επίτευξης της υγείας και της ευεξίας, μέσα από εφικτές δράσεις και μέτρα που θα αφορούν πολίτες και κυβερνήσεις ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης  θα πρέπει ν μειωθούν στο ένα τρίτο οι μη μεταδοτικές ασθένειες μέχρι το 2030 και επομένως ο έλεγχος του καπνίσματος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/