Ο ΠΟΥ εγκωμιάζει την αγωγή της Βραζιλίας εναντίον των γιγάντων καπνού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαίνεσε την κίνηση της Βραζιλίας να μηνύσει δύο παγκόσμιους κατασκευαστές τσιγάρων και τις τοπικές τους μονάδες για το κόστος θεραπείας ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό, αλλά οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι περιμένουν ακόμα λεπτομέρειες για την αγωγή. Η British American Tobacco (BAT), η Philip Morris International και οι βραζιλιάνικες θυγατρικές τους κατονομάστηκαν από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (AGU) ως στόχοι της αγωγής που κατατέθηκε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η AGU επιθυμεί να ανακτήσει τουλάχιστον κάποια από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από 26 ασθένειες που συνδέονται με τα προϊόντα καπνού για κάπνισμα ή την έκθεση στον καπνό τσιγάρων.

Δεδομένου ότι οι στοχευμένες εταιρείες λαμβάνουν τα κέρδη από τις πωλήσεις τσιγάρων στο εξωτερικό, “είναι δίκαιο να πληρώσουν για το βάρος που βγαίνουν από την κοινωνία της Βραζιλίας”, δήλωσε ο εισαγγελέας Davi Bressler σε δήλωση. Ο ΠΟΥ δήλωσε την Πέμπτη ότι επικρότησε τη “δράση της κυβέρνησης της Βραζιλίας”. Το ποσό της ζητούμενης αποζημίωσης θα υπολογίζεται αν η δίκη ήταν επιτυχής, ανέφερε η AGU.

Ο εκπρόσωπος της Philip Morris, Ryan Sparrow, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη επιδοθεί στην καταγγελία και αμφισβήτησε τις πιθανότητες επιτυχίας της AGU. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια πλέον, τα δικαστήρια στη Βραζιλία έχουν διαπιστώσει σταθερά ότι οι καπνοβιομηχανίες δεν ευθύνονται για ζημίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, δεδομένου ότι η πώληση τσιγάρων είναι νόμιμη, βαριά ρυθμιζόμενη δραστηριότητα και ότι οι κίνδυνοι για το κάπνισμα για την υγεία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Σπάροου στο AFP.

Η Souza Cruz, θυγατρική της BAT, δήλωσε ότι περιμένει επίσης να δούμε την αγωγή. Η ΒΑΤ, η Philip Morris και οι θυγατρικές τους αντιπροσωπεύουν το 90% της παραγωγής και πώλησης τσιγάρων στη Βραζιλία, ανέφερε η AGU. Όμως η Σούζα Κρουζ αμφισβήτησε την εικόνα, λέγοντας ότι τα παράνομα τσιγάρα αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ της βραζιλιάνικης αγοράς, με τα περισσότερα από τα προϊόντα να μεταφέρονται λαθραία από την Παραγουάη. Οι εταιρείες καπνού αναγκάστηκαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση σε δίκες που έφεραν κυβερνήσεις και καπνιστές σε όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις στην υγεία των τσιγάρων.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr