Τα φάρμακα για την παχυσαρκία θα μπορούσαν σύντομα να ταξινομηθούν ως βασικά φάρμακα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να τα προσθέσει στη «Λίστα Βασικών Φαρμάκων».
Την Τετάρτη, το πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών είπε στο Reuters ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης φαρμάκων που καταπολεμούν την παχυσαρκία στη λίστα με τα «βασικά» φάρμακα, τα οποία καθοδηγούν τις κυβερνήσεις των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ως προς τα φάρμακα για να δώσουν προτεραιότητα στον πληθυσμό τους.
Τρεις γιατροί και ένας ερευνητής με έδρα τις ΗΠΑ φέρεται να ζήτησαν από τον ΠΟΥ να εξετάσει τα φάρμακα για την παχυσαρκία στη λίστα. Η πρόταση θα εξεταστεί από μια ομάδα συμβούλων του ΠΟΥ τον επόμενο μήνα. Εάν το επιτρέψουν, τα φάρμακα για την παχυσαρκία θα μπορούσαν να είναι μέρος της ενημερωμένης λίστας, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.
Ο Πρότυπος Κατάλογος Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ ή ο Κατάλογος Βασικών Φαρμάκων (EML) περιέχει τα φάρμακα και τα φάρμακα που θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών σε ένα σύστημα υγείας. Ενημερώνεται κάθε δύο χρόνια.
Ένα από τα φάρμακα για την παχυσαρκία που πρόκειται να εξεταστεί είναι το Saxenda, το οποίο σύντομα θα βγει από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτό θα επέτρεπε τη διάθεση φθηνότερων γενικών εκδόσεων.
Η Saxenda κατασκευάζεται από τη Novo Nodrisk, την ίδια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις Ozempic και Wegovy . Σύμφωνα με το Reuters, το Wegovy θα μπορούσε να προταθεί για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο μέλλον, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συζήτησης της επιτροπής.
Ωστόσο, η επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει το Saxenda και άλλα φάρμακα για την παχυσαρκία. Θα μπορούσαν να ζητήσουν ή να περιμένουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων απώλειας βάρους .
“Η παχυσαρκία είναι ένα ολοένα και πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σε πολλές χώρες. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι μόνο μια πτυχή της διαχείρισης, φυσικά, και η πρόληψη είναι επίσης κρίσιμη”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο πρακτορείο.
«Οι προληπτικές στρατηγικές και οι συνεχείς προσπάθειες στην εκπαίδευση, οι παρεμβάσεις με επίκεντρο το φύλο πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της χρήσης φαρμάκων για την παχυσαρκία, τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερη έρευνα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε ο Zulfiqar Bhutta, ειδικός στην παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Η λίστα του ΠΟΥ έχει επηρεάσει σημαντικά σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, αφού τα φάρμακα για τον HIV προστέθηκαν στη λίστα το 2002, οι ασθενείς με AIDS στις φτωχότερες χώρες μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.
Πηγη: https://healthmag.gr/