Πάτρα: Ανακοίνωση νοσοκομειακών γιατρών με αφορμή τον πυροβολισμό στο ΠΓΝΠ “Από θαύμα δεν θρηνήσαμε κι άλλο θύμα”

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί για το περιστατικό που σημειώθηκε μέσα στο νοσοκομείο του Ρίου.
Όπως τονίζουν, σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωποι με επιθετικούς ασθενείς.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩ ΓΙΑΤΡΩΝ
Την Δευτέρα του Πάσχα έλαβε χώρα ένα πρωτόγνωρο γεγονός στα χειρουργικό ιατρείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νσοκομείο του Ρίου, σε μέρα γενικής εφημερίας. Φρουρούμενος ασθενής κατάφερε και απέσπασε το όπλο από τον ένα αστυνομικό και έδωσε τέλος στη ζωή του, μπροστά στα μάτια των δύο συναδέλφων ειδικευόμενων. Από τύχη δεν θρηνήσαμε κι άλλο θύμα από τη σφαίρα που εξοστρακίστηκε μέσα στο ιατρείο.
Οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτόχειρες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στην περιοχή μας λόγω της κρίσης. Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει αιτίες και υπευθύνους. Η ελλειπής παρακολούθηση και συμμόρφωση των ασθενών με διεγνωσμένο αυτοκαταστροφικό ή ετεροκαταστροφικό ιδεασμό δεν είναι δική τους ευθύνη ούτε των γιατρών, αλλά συνέπεια των ελλείψεων του συστήματος υγείας και απουσίας επαρκών δομών πρόληψης ψυχικής υγείας και πρόνοιας.
Οι συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι στις εφημερίες με περιστατικά βίας και επιθετικούς ασθενείς που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης. Καλούμαστε να ασκήσουμε την ιατρική κάτω από αντίξοες και άθλιες συνθήκες, τόσο για εμάς, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς . Αναλαμβάνουμε ευθύνες που δε μας αναλογούν. Λόγω ανεπάρκειας δομών και εφαρμογής της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων, τέτοια φαινόμενα όπως και αυτό που συνέβη πρόσφατα στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, τείνουν να γίνουν καθημερινά.
Απαιτούμε εδώ και τώρα ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα:
Διαρκή παρουσία σε 24ωρη βάση των γενικών εφημεριών του προσωπικού ασφαλείας του νοσοκομείου στο χώρο διαλογής και διακίνησης ασθενών και στα ιατρεία όταν αυτό απαιτείται
Άμεση ενισχυμένη παρέμβαση του προσωπικού ασφαλείας όταν υπάρχει ανάγκη
Η προστασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όλων των εργαζόμενων του κάθε νοσοκομείου είναι ΕΥΘΥΝΗ της Διοίκησης
Πηγη:http://medispin.blogspot.com