Σε 17 δήμους της χώρας θα υλοποιηθεί εφέτος το πρόγραμμα «Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για γονείς» της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Παναγή και Αγλαϊας Κυριακού».
Πρόκειται για δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων (μια κάθε μήνα σε συγκεκριμένη ημέρα), με θεματολογία που απασχολεί τους γονείς στη σύγχρονη πραγματικότητα και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων με εμπειρία και γνώση στο πεδίο τους.
Το πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται για τέταρτο έτος, με μεγάλη συμμετοχή των γονέων αλλά και εξαιρετική ποιοτική αξιολόγηση, διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Μαρίζα Τσολιά και επιστημονικά υπεύθυνη είναι η επίκουρος καθηγήτρια, κυρία Άρτεμις Τσίτσικα.
Η θεματολογία της Ακαδημίας
Μέσα από έξι θεματικές ενότητες και πολλές υποενότητες θα επικεντρωθούν οι δεκάδες ειδικοί στον κόσμο των εφήβων.
Στην ενότητα Εφηβική Υγεία οι ομιλητές θα αναπτύξουν τα εξής θέματα:
Ανάπτυξη του εφήβου: σωματικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές μεταβολές, Φυσιολογική Ήβη και Διαταραχές, Ειδικά Θέματα Πρόληψης στην Παιδική και Εφηβική υγεία, Εφηβικός Εγκέφαλος & Συμπεριφορά, Εμβολιασμοί – Νέες τάσεις, Δερματολογικά Θέματα, Εφηβεία και Ύπνος, Πρώτες βοήθειες για παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Στη δεύτερη ενότητα με θέμα Διαφυλικές Σχέσεις / Σεξουαλική Υγεία θα αναπτυχθούν τα εξής: Έκφραση της Σεξουαλικότητας & Μέθοδοι Αντισύλληψης, Εφηβική Εγκυμοσύνη, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), Γυναικολογικά Θέματα.
Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στις Διατροφικές ανάγκες και τις Διαταραχές Διατροφής στην εφηβεία. Θα αναπτυχθούν οι διατροφικές ανάγκες & ιδιαιτερότητες, η Υπερβαρότητα & Παχυσαρκία, ο Υποσιτισμός-Διατροφικές Διαταραχές, ο Αθλητισμός, η Χρήση συμπληρωμάτων – Doping.
Η σχέση της Εφηβείας με ΜΜΕ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ θα αναλύσει ειδικότερα τα εξής: Ψηφιακός πολίτης – Χρήση τεχνολογίας, Δημιουργικό Διαδίκτυο – Εκπαίδευση, Διαδικτυακή εξάρτηση, Κοινωνικά Δίκτυα – Έξυπνες Συσκευές και Εφηβεία, Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου, Εκφοβισμός στο φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον, Ρητορική του μίσους: SELMA “Hacking Hate”.
Στην πέμπτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι «Κοινωνικές Επιστήμες και Υγεία». Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί σε Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου στην Εφηβεία, σε εφήβους Πρόσφυγες & Μετανάστες, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Δικαιώματα του εφήβου, στην Κοινωνικοοικονομική κρίση και εφηβεία, σε Δεξιότητες ζωής, κοινωνική – συναισθηματική μάθηση, σε ανηλίκους με αντικοινωνική συμπεριφορά.
Διαχείριση άγχους, Διαχείριση της απώλειας – διαζύγιο, θάνατος, κρίση σχέσεων, Βία και επιθετική συμπεριφορά, Τραύμα και Μετατραυματικό Στρες σε Παιδιά και Εφήβους, Καταθλιπτικό Συναίσθημα και Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά στην Εφηβεία, Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα θέματα της ενότητας Ψυχική Υγεία.
Τέλος, στην ενότητα Εφηβεία και Εκπαίδευση θα αναλυθούν τα εξής: Δυσκολίες Μάθησης & ΔΕΠΥ / Ανίχνευση, Διάγνωση, Αντιμετώπιση, Το χαρισματικό παιδί, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Ελεύθερος χρόνος: πολυτέλεια ή ανάγκη;
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.youth-health.gr
Πηγη:https://www.onmed.gr/