Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τα τεράστια οφέλη των εμβολίων για την ανθρωπότητα

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα μακροχρόνια επένδυση στην υγεία και ευημερία των παιδιών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου καταγράφει τα τεράστια οφέλη που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα τα εμβόλια.

«Στη σύγχρονη εποχή έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε ασθένειες που λίγες δεκαετίες πριν προκαλούσαν μεγάλο αριθμό θανάτων, χάρη σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης, τον εμβολιασμό.

– Οι εμβολιασμοί προλαμβάνουν κάθε χρόνο δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους και επιπλέον αναπηρίες και ασθένειες.

– Η ιλαρά είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε βρέφη. Το εμβόλιο έριξε κατά 84% τον αριθμό θανάτων μεταξύ των ετών 2000 και 2016 παγκοσμίως και αποφεύχθηκαν 20,4 εκατομμύρια θάνατοι.

– Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο είναι αυστηρά ελεγμένο και διαρκώς επιτηρούμενο για παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να συνδέει τα εμβόλια με αυτοάνοσα νοσήματα ή αυτισμό, αντιθέτως έχουν υπάρξει φήμες και καταδίκες εκείνων που δολίως τις διασπείρουν.

– Τα εμβόλια δεν προκαλούν καρκίνο, αντιθέτως το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

– Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για παιδιά. Αναμνηστικές δόσεις αφορούν και εφήβους και ενήλικες, ειδικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

emvoliasmos

«Προστατευόμαστε μαζί – Ναι στον εμβολιασμό»

– Η μηνιγγίτιδα Α σχεδόν εξαλείφθηκε στις αφρικανικές χώρες μετά το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε το 2010. Η πρώτη ασθένεια που εξαλείφθηκε εντελώς χάρη στον εμβολιασμό είναι η ευλογιά.

– Ο εμβολιασμός βοηθά στην αντιμετώπιση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αφού περιορίζει την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση τους.

– Ο εποχικός εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το καλύτερο όπλο για την πρόληψη της ασθένειας και τον αποκλεισμό επιδημικών εξάρσεων.

– Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ κοντά στην πλήρη εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, με μόλις τρεις χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία) να εξακολουθούν να εμφανίζουν στατιστικά σημαντικά κρούσματα. Η πολιομυελίτιδα, που προκαλεί παράλυση και θανάτους στα βρέφη, προλαμβάνεται μόνο με τον εμβολιασμό και δεν υπάρχει θεραπεία. Το 1988 είχαν καταγραφεί 350.000 κρούσματα παγκοσμίως και χάρη στον εμβολιασμό το 2017 καταγράφηκαν επισήμως μόλις 22.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Αν σταματήσουν οι εμβολιασμοί, ασθένειες που είναι σήμερα σπάνιες (π.χ. πολιομυελίτιδα, τέτανος, ιλαρά) θα εμφανιστούν ξανά.

Πηγη:https://www.onmed.gr/