Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Τσάγκας η 14η Απριλίου – Τα συμπτώματα

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει για ισότιμη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας για όλους τους ασθενείς με τη νόσο Τσάγκας.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τη νόσο Τσάγκας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο Τσάγκας είναι το εξής: «Αντιμετώπιση της νόσου Τσάγκας: έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα, για αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης και υποστήριξης για έγκαιρη διάγνωση και ισόβιες, ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες παρακολούθησης».

Η νόσος Τσάγκας είναι διαδεδομένη μεταξύ των φτωχών πληθυσμών της ηπειρωτικής Λατινικής Αμερικής, αλλά ανιχνεύεται όλο και περισσότερο και σε άλλες χώρες και ηπείρους. Πήρε το όνομά της από τον Carlos Chagas, έναν Βραζιλιάνο γιατρό και ερευνητή, ο οποίος στις 14 Απριλίου 1909 διέγνωσε την ασθένεια σε ένα άτομο για πρώτη φορά. Σήμερα, η 14η Απριλίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Τσάγκας.

Νόσος Τσάγκας – Η «σιωπηλή» ασθένεια

Συχνά αποκαλείται ως «σιωπηλή» ασθένεια, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται δεν έχουν συμπτώματα ή όταν αυτά εμφανίζονται είναι πολύ ήπια. Υπάρχουν περίπου 6 με 7 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη νόσο Chagas παγκοσμίως, με 12.000 θανάτους, κάθε χρόνο.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι ζουν με τη νόσο Τσάγκας στις ΗΠΑ, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και κατ’ επέκταση σε θεραπεία. Στο Gainesville της Φλόριντα, μια ομάδα επιστημόνων και γιατρών με επικεφαλής τον Dr Norm Beatty στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα προσπαθούν να βάλουν τέλος στην παραμέληση αυτών των ατόμων που φέρουν τη νόσο.

Τι προκαλεί την νόσο Τσάγκας

Να σημειωθεί ότι η νόσος Τσάγκας είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ένα πρωτόζωο παράσιτο (Trypanosoma cruzi). Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου προβλήματος υγείας που συναντάται σε παραμελημένες τροπικές ασθένειες. Μια ελλιπής ή καθυστερημένη διάγνωση και κατ’ επέκταση μία μη κατάλληλη ή ανεπαρκής θεραπεία μπορούν να μετατρέψουν αυτή τη λοίμωξη σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Στη Λατινική Αμερική, τα παράσιτα T. cruzi μεταδίδονται κυρίως με την επαφή με κόπρανα ή ούρα μολυσμένων τριατομίνων, που ρουφούν αίμα. Αυτά τα παράσιτα συνήθως ζουν στις ρωγμές των τοίχων, τις στέγες των σπιτιών ή σε μικρότερες κατασκευές όπως κοτέτσια, και αποθήκες, σε αγροτικές περιοχές ή προάστια πόλεων. Κανονικά κρύβονται την ημέρα και δραστηριοποιούνται τη νύχτα όταν τρέφονται με αίμα ζώων και ανθρώπων.

Συνήθως δαγκώνουν μια εκτεθειμένη περιοχή του δέρματος όπως το πρόσωπο, και αφοδεύουν ή ουρούν κοντά στο δάγκωμα. Τα παράσιτα εισέρχονται στο σώμα όταν το άτομο ενστικτωδώς μεταφέρει τα κόπρανα ή τα ούρα του ζωυφίου που έχει αφήσει με το δάγκωμα, σε άλλα σημεία του δέρματος, στα μάτια ή στο στόμα. Το T. cruzi μπορεί επίσης να μολύνει ζώα.

Συμπτώματα

Η ασθένεια μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, αν και πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν μέχρι το χρόνιο στάδιο.

Οξεία φάση

Η οξεία φάση της νόσου μπορεί να έχει διάρκεια για εβδομάδες ή μήνες. Όταν τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Πρήξιμο στο σημείο της μόλυνσης
 2. Πυρετός
 3. Κούραση
 4. Εξάνθημα
 5. Πόνους στο σώμα
 6. Πονοκέφαλος
 7. Απώλεια της όρεξης
 8. Ναυτία, διάρροια ή έμετο
 9. Πρησμένοι αδένες
 10. Η διεύρυνση του ήπατος ή σπλήνα σας

Χρόνια φάση

Τα σημεία και συμπτώματα της χρόνιας φάσης της νόσου του Chagas μπορεί να κρατήσουν 10 με 20 χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν:

 1. Καρδιακή αρρυθμία
 2. Φλεγμονή, διευρυμένη καρδιά (μυοκαρδιοπάθεια)
 3. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 4. Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή
 5. Δυσκολία στην κατάποση λόγω διευρυμένη οισοφάγου
 6. Κοιλιακό άλγος ή η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε διευρυμένη του παχέος εντέρου

 

 

Πηγη: https://www.healthstat.gr