Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, την πρώιμη εντόπιση, και τη διαχείριση του διαβήτη.
«Η οικογένεια είναι ο πυρήνας και ο ρόλος της γύρω από το διαβήτη συνοψίζεται σε τρεις πυλώνες: πρόληψη, ανακάλυψη και διαχείριση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου στο «Αττικόν».
Στη σημασία που έχει η οικογενειακή υποστήριξη στην ορθή διαχείριση των διαβητικών ασθενών και κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν χρόνιες επιπλοκές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Ανδρέας Μελιδώνης, παθολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής – Διαβητολογικού Κέντρου στο Τζάνειο νοσοκομείο.
Ο ίδιος μίλησε και για την δαπάνη που σχετίζεται με το διαβήτη, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη προσεγγίζει ετησίως το 12% του συνολικού κόστους Υγείας. «Ο ρυθμισμένος ασθενής με Διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με επιπλοκές και συννοσηρότητες κοστίζει στο σύστημα Υγείας, 7.500 ευρώ ετησίως», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ, ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, ταμίας της Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, του Λαϊκού νοσοκομείου, τόνισε πως «έχει αποδειχθεί με ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μπορεί να μειωθεί κατά 40-60% με την εφαρμογή προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης στα άτομα υψηλού κινδύνου». Η παρέμβαση περιλαμβάνει απώλεια βάρους κατά 5-10% και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (3-5 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά, με μέτρια ένταση).
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ένα animation video, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας οικογένειας και βασικό μήνυμα «Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου το Διαβήτη» – «Εμπόδισε την εμφάνιση του στην δική σου Οικογένεια».
Πηγη:https://www.onmed.gr