Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Χωρίς διαβητολόγους ξέμεινε το ΕΣΥ

Η σημασία της ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών Υγείας τονίζεται στη νέα  ενημερωτική εκστρατεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρεία (ΕΔΕ). Η καμπάνια υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

 

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία στοχεύει να σταλεί το μήνυμα «εκπαίδευση για την προστασία του αύριο»Σε σχετικό spot πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Νίκο Κουρή, υ ενθαρρύνει τα άτομα με Διαβήτη να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους, να ακολουθήσουν την αγωγή τους, έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να μην αμελούν τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων.  Η καμπάνια περιλαμβάννει θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη, τα οποία θα παρέχονται από την ιστοσελίδα της ΕΔΕΤο υλικό ακόμη θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα, πανελλαδικά.

Στη σημασία της βέλτιστης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας αναφέρεται η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαυρογιαννάκη Αναστασία, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ». Με αφορμή την εκστρατεία επισημαίνει πως  «στόχος μας ως επιστημονική εταιρεία είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης. Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας. Η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργής, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει δυνατότητα να εξειδικευτούν νέοι γιατροί». «SOS» εκπέμπει η  Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία  και ζητά «άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας. Επιπλέον, ζητά να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όλους τους Παθολόγους και Παιδιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί και διαθέτουν πιστοποιητικό».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», Μέλος Δ.Σ. International Diabetes Federation (IDF) Europe, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: « Οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να ανιχνεύουν και να διαγιγνώσκουν τη νόσο νωρίς ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη». Σύμφωνα με τον ίδιο «τα Διαβητολογικά Κέντρα και Διαβητολογικά Ιατρεία της χώρας οδηγούνται σιγά-σιγά με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση αν συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης εξειδικευομένων ιατρών, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με Διαβήτη».

 

Την ανάγκη εξειδικευμένων γιατρών στον Διαβήτη που θα βρίσκονται δίπλα στα άτομα με Διαβήτη, ανεξαρτήτως αν αυτά κατοικούν εντός ή εκτός μικρών ή μεγάλων αστικών κέντρων, υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)  Χρήστος ΔαραμήλαςΤη διάλυση των κέντρων τονίζει και ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περιγράφοντας «είναι υποστελεχωμένα, χωρίς τους κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες Υγείας που θα στηρίξουν και θα εκπαιδεύσουν το άτομα με Διαβήτη στη διαχείριση της νόσου». Ο κ. Δαραμήλας  προσθέτει ότι  δεν πρέπει να καθυστερήσει η νομοθετική ρύθμιση.

Τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών στον Διαβήτη, καθώς και τη σωστή ενημέρωση του μητρώου ασθενών, για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με Διαβήτη προσθέτει  ο  πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) Δημήτρης Συκιώτης, σχολιάζοντας ότι «Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας και επάρκειας της υγειονομικής περίθαλψης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη».

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/