Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού – Ημέρα γέννησης του Ιδρυτή Ερρίκου Ντυνάν

Στις 8 Μαϊου, ημέρα γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, με επίκεντρο την προσφορά, βοήθεια και αγάπη των εθελοντών του προς τον συνάνθρωπο.

Οσο υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση και μεράκι να συμβάλλουν στην πρόληψη και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, ευημερίας ή οικονομικής κρίσης, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, μια ανθρώπινη κοινωνία, παραμένει ζωντανό.

Αυτό το μήνυμα απευθύνουν φέτος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μιας εθελοντικής οργάνωσης που πέρα από τις μελανές τελευταίες σελίδες της, είναι γεμάτη από προσωπικές ιστορίες ανιδιοτέλειας και προσφοράς από τους εθελοντές του, που στηρίζουν και επουλώνουν πληγές συνανθρώπων μας, κάνοντας πράξη τα ιδιεώδη του κινήματος του ερυθροσταυριτισμού κάθε μέρα.

Ο μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πραγματοποίησαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου, με σκοπό την παρουσίαση των στόχων του για την επόμενη ημέρα, μετά την σύσταση του νέου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την υπενθύμιση της σημαντικότητας του εθελοντισμού.

Τα σώματα των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού

Σε επίπεδο εθελοντών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα: Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Κάθε Σώμα έχει διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου, καθώς επίσης παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους εθελοντές του. Όλα τα Σώματα συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να προάγουν το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος.

Οι επικεφαλής όλων των σωμάτων μίλησαν σήμερα κατά τη διαρκεια της συνέντευξης τύπου.

 

Ο Dr. Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατά την έναρξη της ομιλίας του τόνισε: “Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού θέλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα αφύπνισης. Οι προσπάθειές μας θα αποπνέονται πάντα από καθαρές θα έλεγα τολμηρές πράξεις, ρήξεις κατεστημένων καταστάσεων, προς όφελος όμως, πάντα του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού. Και ειλικρινά θα μπορούσα και θα ήθελα να ευχηθώ η σημερινή επετειακή εκδήλωση να αποτελέσει την άνθιση του εθελοντικού μας οράματος στην πιο γόνιμη και δημιουργική εκδοχή του”.

Η κυρία Μαρία Δημουλά, Β’ Αντιπρόεδρος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τ. Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κατά την ομιλία της τόνισε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μνήμη του ελληνικού έθνους έχει ριζωθεί η εικόνα των εθελοντριών νοσηλευτριών αδελφών που με αυταπάρνηση επιμελούνταν αδιακρίτως τους τραυματίες, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, και διακρίνονταν για την αυτοθυσία τους κατά την διάρκεια των πολέμων».

Η κα Αικατερίνη Παλιούρα – Ιωακειμίδου, Σύμβουλος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελόντρια Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας στοχεύει στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες μετανάστες, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες, ηλικιωμένους, ανήλικους και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τζάνος, Γ’ Αντιπρόεδρος Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντής Σαμαρείτης – Αρχηγός Τμήματος Ρόδου , επισήμανε: «Οι Εθελοντές μας, Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες, βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και στον κόσμο».

Κλείνοντας, η Μαρία Καστελάνου, Διευθύντρια Τμήματος Νεότητας , τόνισε ότι η Διεύθυνση Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απευθύνεται σε όλους τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά, προβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Συντονίστρια ήταν η Dr. Αγγελική Φανάκη, Διευθύντρια Δ/νσης Εξεύρεσης Πόρων & Διαχείρισης Προγραμμάτων.

 

Πηγη:https://www.iatropedia.gr