Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Νεφρού καθιερώθηκε από το 2017 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού του Καρκίνου του Νεφρού (IKCC) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για μια «ξεχασμένη», όπως τη χαρακτηρίζει ο IKCC, νόσο.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, στην ίδια θέση με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ποσοστό μικρότερο από 0,05% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του νεφρού. Έτσι, ο καρκίνος του νεφρού θεωρείται ένας αρκετά σπάνιος καρκίνος.

Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) προβλέπει αύξηση 22% στα περιστατικά, από 338.000 το 2012 σε 413.000ετησίως έως το 2020. Αυτή η σταθερή αύξηση στα περιστατικά αναδεικνύει τον καρκίνο του νεφρού σε απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Παράγοντες που θεωρείται ότι καθοδηγούν τις αυξητικές τάσεις στα περιστατικά καρκίνου του νεφρού είναι μεταξύ άλλων η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εξάπλωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, καθώς και το κάπνισμα.

nefra sos

Συμπτώματα καρκίνου του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» νόσος, καθώς συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία κατά τη διενέργεια ακτινογραφίας, υπερήχου ή άλλης εξέτασης για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης.

Όταν προκαλεί συμπτώματα, συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτά μπορεί να είναι μη ειδικά και να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διάγνωση.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγη:https://www.onmed.gr