Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας: Τα συμπτώματα και ο «ανίκητος» μέχρι σήμερα τρόπος μετάδοσης

Η 25 Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Σκοπός των επιμέρους δράσεων που γίνονται σήμερα από τον ΠΟΥ και τις επιμέρους υγειονομικές αρχές σε όλο τον πλανήτη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια, τους κινδύνους της και τα τελικά βήματα που χρειάζεται να ληφθούν, ώστε να την εξαλείψουμε οριστικά.

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις με ρίγη και πυρετό.

Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία σταθερής προόδου στην καταπολέμηση της ελονοσίας, η πρόοδος έχει, δυστυχώς, μείνει στάσιμη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την μείωση των περιστατικών ελονοσίας κατά την περίοδο 2015 έως 2017. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ελονοσία το 2017, ανήλθε στις 435.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες προκειμένου να επανακάμψει η παγκόσμια αντίδραση στην ελονοσία και την κύρια ευθύνη φέρουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη θανατηφόρα νόσο. Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2019, ο ΠΟΥ ενώνει τις δυνάμεις του με την RBM Partnership to End Malaria, με την Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης και με άλλους οργανισμούς υγείας για την προώθηση της ιδέας ότι “Η μηδενική ελονοσία ξεκινάει με μένα” (Zero malaria starts with me), μιας εκστρατείας που στοχεύει στο να διατηρήσει την ελονοσία ψηλά στην πολιτική ατζέντα, να συμβάλλει στην εύρεση πόρων και να ενδυναμώσει τις κατά τόπους κοινότητες ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της πρόληψης και της περίθαλψης κατά της ελονοσίας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2019: Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ για την ελονοσία

Ελονοσία: Τι να προσέχετε

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι συχνή, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας, για την ασφάλεια της υγείας σας. Πολλά παράσιτα της ελονοσίας παρουσιάζουν, πλέον, ανοσία στα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Κύκλος μετάδοσης από τα κουνούπια

  • Μη μολυσμένα κουνούπια. Ένα κουνούπι μολύνεται όταν τραφεί με το αίμα ατόμου που έχει ελονοσία.
  • Μετάδοση του παρασίτου. Εάν είστε το επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει ένα κουνούπι, τότε μπορεί να μεταδώσει τα παράσιτα της ελονοσίας σε σας.
  • Στο ήπαρ. Τα παράσιτα στην συνέχεια ταξιδεύουν στο συκώτι, όπου (κάποιοι τύποι) μπορεί να παραμένουν ακόμα και για ένα έτος.
  • Στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα παράσιτα “ωριμάσουν”, αφήνουν το συκώτι και μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τότε είναι που οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας.
  • Στο επόμενο άτομο. Εάν ένα μη μολυσμένο κουνούπι σας τσιμπήσει σε αυτό το σημείο του κύκλου, τότε θα μολυνθεί με τα παράσιτα της ελονοσίας σας και θα τα μεταδώσει στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.

ελονοσία

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Επειδή τα παράσιτα της ελονοσίας επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια μέσω της έκθεσης σε ήδη σε μολυσμένο αίμα, όπως:

  • Από την μητέρα στο έμβρυο
  • Μέσω μεταγγίσεων αίματος
  • Όταν χρησιμοποιούνται κοινές βελόνες για την ένεση φαρμάκων

Ελονοσία: Συμπτώματα

Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Μέτριο έως σοβαρό ρίγος
  • Υψηλός πυρετός
  • Αυξημένη εφίδρωση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Εμετό
  • Διάρροια

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας: Το inforgraphic του Iatropedia για την ελονοσία

Στο infographic που ακολουθεί, μπορείτε να ενημερωθείτε “με μια ματιά” για όλα όσα επιβάλλεται να γνωρίζετε για την ελονοσία, τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται.

ελονοσία

Πηγές: https://www.who.int, http://www.mayoclinic.org

https://www.iatropedia.gr/