Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: ο ΠΟΥ καλεί τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες με στόχο τον τερματισμό του AIDS έως το 2030

Ο ΠΟΥ ενώνεται με τους παγκόσμιους εταίρους και τις κοινότητες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2022 με θέμα «Equalize» – ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι βασικές υπηρεσίες για τον HIV φθάνουν σε αυτούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε παιδιά που ζουν με HIV, βασικούς πληθυσμούς στον HIV και στους συνεργάτες τους.

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με τόλμη τις ανισότητες που εμποδίζουν την πρόοδο στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030.

«Με παγκόσμια αλληλεγγύη και τολμηρή ηγεσία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου και να επικεντρωθούμε εκ νέου στην κοινή μας δέσμευση να τερματίσουμε το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030».

Ο HIV παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αλλά η απάντησή μας κινδυνεύει να μείνει πίσω.

· Από τα 38 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV, 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν HIV δεν λαμβάνουν θεραπεία.

· Άλλα 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.

· Ενώ συνολικά το 76% των ενηλίκων λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία που τους βοηθά να ζήσουν φυσιολογική και υγιή ζωή, μόνο το 52% των παιδιών που ζουν με HIV είχαν πρόσβαση σε αυτήν τη θεραπεία παγκοσμίως το 2021.

· Το 70% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV είναι μεταξύ ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο και συχνά ποινικοποιούνται.

· Ενώ η μετάδοση έχει μειωθεί συνολικά στην Αφρική, δεν υπήρξε σημαντική μείωση μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες – μια βασική ομάδα πληθυσμού – τα τελευταία 10 χρόνια.

Αλληλεπικαλυπτόμενες επιδημίες mpox και HIV

Τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν mpox, ένας υψηλός αριθμός—52%— ήταν άνθρωποι που ζουν με HIV. Παγκόσμια δεδομένα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν με mpox με μη θεραπευμένο HIV φαίνεται να διατρέχουν κίνδυνο για πιο σοβαρή ασθένεια από τα άτομα χωρίς HIV.

Η τρέχουσα ανταπόκριση στο mpox δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να κινηθεί γρήγορα σε σεξουαλικά δίκτυα και εντός περιθωριοποιημένων πληθυσμών. Αλλά μπορεί επίσης να αποτραπεί με απαντήσεις που καθοδηγούνται από την κοινότητα και ανοιχτές στάσεις για την αντιμετώπιση του στίγματος, και η υγεία και η ευημερία μπορούν να βελτιωθούν και να σωθούν ζωές.

 Παράδοση σε βασικούς πληθυσμούς του HIV

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο ΠΟΥ συνιστά μια ανανεωμένη εστίαση στην εφαρμογή της καθοδήγησης του ΠΟΥ για το 2022 για την αντιμετώπιση του HIV και των σχετικών αναγκών υγείας βασικών πληθυσμών και παιδιών .

«Δεν πρέπει να στερούνται οι άνθρωποι τις υπηρεσίες HIV ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή πού ζουν, αν θέλουμε να πετύχουμε υγεία για όλους», είπε η Δρ Μεγκ Ντόχερτι, Διευθύντρια του ΠΟΥ για τα προγράμματα HIV, Ηπατίτιδας και ΣΜΝ. , πρέπει να τερματίσουμε τις νέες μολύνσεις μεταξύ των παιδιών, να τερματίσουμε την έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία σε αυτά και να τερματίσουμε τα δομικά εμπόδια και το στίγμα και τις διακρίσεις προς βασικούς πληθυσμούς σε κάθε χώρα το συντομότερο δυνατό».

Με μόλις οκτώ χρόνια απομένουν πριν από τον στόχο του 2030 για τον τερματισμό του AIDS ως παγκόσμια απειλή για την υγεία, ο ΠΟΥ καλεί για παγκόσμια αλληλεγγύη και τολμηρή ηγεσία από όλους τους τομείς για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε στον δρόμο για τον τερματισμό του AIDS και, μαζί με αυτό, τον τερματισμό νέων συνδημιών, όπως π.χ. το πρόσφατο παγκόσμιο ξέσπασμα mpox.

 

 

Πηγη: https://healthmag.gr/