Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Τι είναι η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια – Όλα τα συμπτώματα

Η 10η Μαΐου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, της πολύ σοβαρής ασθένειας που πλήττει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον λύκο και την υποστήριξη των περισσοτέρων από 5 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν την ασθένεια παγκοσμίως.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) – Ο λύκος είναι μια σοβαρή, αυτοάνοση ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Ο λύκος είναι μια ασθένεια η οποία εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μην εντοπίζεται και να μην διαγιγνώσκεται εύκολα και εγκαίρως.

Μια αυτοάνοση νόσος είναι εκείνη όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ υγιών κυττάρων στο σώμα και ξένων κυττάρων, τα οποία καταπολεμά για να τα απομακρύνει.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται και καταστρέφουν μόνο τα ξένα κύτταρα (πχ κάποιου ιού, ή μικροβίου). Ωστόσο, σε άτομα με λύκο, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα που καταστρέφουν τον υγιή ιστό. Η συνέπεια αυτού μπορεί να είναι πολύ σοβαρή βλάβη στο όργανο που έχει πληγεί, φλεγμονή και πόνος σε όλο το σώμα. Ο λύκος είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Μπορεί να επηρεάσει τα περισσότερα όργανα και μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του δέρματος.

λύκος

Λύκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως

Ο λύκος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και, ως εκ τούτου, τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν σιγά-σιγά, μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα.

Τα συμπτώματα του λύκου εξαρτώνται από το ποια συστήματα του σώματος επηρεάζονται από τη νόσο. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση και πυρετό
  • Πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο
  • Εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο που καλύπτει τα μάγουλα και την γέφυρα της μύτης
  • Δερματικές βλάβες που εμφανίζονται, ή επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο (φωτοευαισθησία)
  • Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να γίνονται άσπρα, ή μπλε, όταν εκτίθενται στο κρύο, ή κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων (φαινόμενο Raynaud)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο στο στήθος
  • Ξηροφθαλμία
  • Πονοκέφαλοι, σύγχυση και απώλεια μνήμης

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Δείτε το γιατρό σας εάν αναπτύξετε “ανεξήγητο” εξάνθημα, διαρκή πυρετό και επίμονο πόνο, ή κόπωση.

http://www.worldlupusday.org
http://www.whathealth.com
http://www.mayoclinic.org

Πηγη:https://www.iatropedia.gr