Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή: Ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπισμού

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η 6η Φεβρουαρίου έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή, μια απάνθρωπη διαδικασία, η οποία εξακολουθεί στο 21ο αιώνα να εφαρμόζεται ως μέρος “εθίμου” σε κάποιες περιοχές της Αφρικής και της Ινδονησίας.

Η κλειτοριδεκτομή (εκτομή γυναικείων γεννητικών οργάνων – Female genital mutilation – FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τροποποίηση, ή τον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.

Μια απάνθρωπη και κατάπτυστη πρακτική…

Αντανακλά σε βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η εν λόγω κατάπτυστη πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματά τους στην υγεία, την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμά τους να μην υποφέρουν από τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και το δικαίωμά τους στη ζωή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η κλειτοριδεκτομή έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο.

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και ως ένα βαθμό να ξεσηκώσει την παγκόσμια κοινότητα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή, ο ΟΗΕ καλεί σε συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, για την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να δώσει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και την ενδυνάμωση των αφρικανικών (και όχι μόνο) κοινοτήτων, ώστε αυτές να δράσουν συλλογικά για να σταματήσει αυτή η πρακτική άπαξ και δια παντός. Θα πρέπει επίσης να καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους τις επιπτώσεις στις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ανάγκες υγείας των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες προκύπτουν από την κλειτοριδεκτομή.

UNFPA και UNICEF

Ο οργανισμός UNFPA (United Natins Population Fund) και η UNICEF οδηγούν από κοινού το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της οριστικής εξάλειψης της εκτομής των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ως πεπαλαιωμένο και απάνθρωπο κατάλοιπο πολιτισμικού μεσαίωνα. Το κοινό πρόγραμμα UNFPA-UNICEF για την κλειτοριδεκτομή έχει τον τίτλο “Επιταχύνοντας την Αλλαγή” (Accelerating Change) και υποστηρίζει τη συνεργασία διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων με τις τελευταίες έρευνες των κοινωνικών επιστημών.

Ένας σκοπός που αξίζει την φωνή ΟΛΩΝ μας

Η εστίαση είναι στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την κλειτοριδεκτομή, χρησιμοποιώντας μια βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτιστικά ευαίσθητη προσέγγιση. Το εν λόγω πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης την υγεία και παρέχει προστατευτικές υπηρεσίες για εκείνες τις γυναίκες, ή κορίτσια, που έχουν ήδη υποστεί τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σήμερα σε 17 χώρες της Αφρικής και επίσης υποστηρίζει πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.

κλειτοριδεκτομή

Βασικά στοιχεία:

  • Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σήμερα έχουν υποστεί κάποια μορφή κλειτοριδεκτομής.
  • Τα 44 εκατομμύρια από αυτές είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών και κάτω, με την υψηλότερη επικράτηση της πρακτικής σε παιδιά να καταγράφεται στην Γκάμπια κατά (56%), την Μαυριτανία (54%) και την Ινδονησία, όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και κάτω έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.
  • Οι χώρες με την υψηλότερη επικράτηση ανάμεσα σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (97%) και το Τζιμπουτί (93%).
  • Η κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια κάποια στιγμή μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
  • Η απάνθρωπη αυτή πρακτική οδηγεί σε σοβαρή αιμορραγία και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κύστεις, μολύνσεις, υπογονιμότητα, καθώς και επιπλοκές στον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο θανάτου του βρέφους που θα γεννήσει η γυναίκα αργότερα.
  • Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
  • Ο βασικός στόχος του ΟΗΕ είναι η πλήρης εξάλειψη της πρακτικής αυτής παγκοσμίως μέχρι το 2030, μαζί με άλλες πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών κοριτσιών, όπως ο αναγκαστικός γάμος.

κλειτοριδεκτομή

 

Πηγη:https://www.iatropedia.gr/