Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1 στους 10 πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα και οι γιατροί, που ασχολούνται με τις παθήσεις του νεφρού, μας καλούν σε αφύπνιση για το πρόβλημα, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης επίπτωσης της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και της ανάγκης για κατάρτιση στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το θέμα παρουσιάστηκαν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίεςπερίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο και μάλιστα το ένα τρίτο δεν το γνωρίζει.

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας κι έτσι μετά την ηλικία των 65 χρόνων σχεδόν τριπλασιάζεται και η βαρύτητά της ποικίλλει. Στην Ελλάδα πάνω από 10.000 ασθενείς πάσχουν από ΧΝΝ τελικού σταδίου, οι οποίοι, για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, περιτοναϊκή κάθαρση, ακόμη και σε μεταμόσχευση νεφρού. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών σε πολλά όργανα όπως, στα οστά , στα αγγεία και κυρίως στην καρδιά.

Η χρόνια νεφρική νόσος κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών τελικού σταδίου και του υψηλού κόστους της εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση), καθώς και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων ανά την υφήλιο που πάσχουν από ΧΝΝ αυξάνεται συνεχώς και ότι το 2030 αναμένεται ο αριθμός των ατόμων, που θα πάσχουν από ΧΝΝ τελικού σταδίου και θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, να φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, περίπου διπλάσιος από τον αριθμό τους το 2010.

Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος της ΕΝΕ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Θεοφάνης Αποστόλου, ο γραμματέας της ΕΝΕ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών Δημήτριος Πετράς και η ειδική γραμματέας της ΕΝΕ και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Σισμανογλείου Αθηνών Μάκρω Σονικιάν: «Η ΧΝΝ, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και εθνότητας, αποτελεί μια κατάσταση, κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς.

Οι νεφροί επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Η έγκαιρη, λοιπόν, διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος».

Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ασθένειας, αποτελώντας το αίτιο σε περισσότερες του 50% των περιπτώσεων ΧΝΝ τελικού σταδίου στις περισσότερες χώρες. Συνεπώς ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και, τέλος, στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία.

Επιπλέον επισημάνθηκε η εξαιρετική σημασία του ελέγχου όλων των ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών, που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου και των σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόωρος θάνατος κυρίως από καρδιαγγειακά αίτια (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Να σημειωθεί ότι η οξεία νεφρική βλάβη θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και ο γνωστός Ιαβέρης, κατά κόσμον Τάσος Μαρκουίζος, ο οποίος με το παράδειγμά του ως δωρητής οργάνου στον γιο του, επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ανάγκη αύξησης των δοτών νεφρού.

Πηγη:http://healthmag.gr/