Όλοι οι άνθρωποι ανέκαθεν επιδίδονταν στο κυνήγι της ευτυχίας, ξεχνώντας ενίοτε ότι αυτό απαιτεί να συνυπάρχει καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αυτές οι δύο έννοιες είναι άμεσα συνδεδεμένες και η κατάλληλη ισορροπία είναι το κλειδί για το πολυπόθητο «ευ ζην».
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας χθες και η διατροφή μας, αν και τα τελευταία χρόνια είναι παραμελημένη λόγω των λάθος προτύπων, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες, που στηρίζουν την υγεία μας και είναι τρόπος ζωής.
«Η σωστή διατροφή δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο. Αντιθέτως προτείνει την κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τον οργανισμό μας να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και υδατάνθρακες. Ακόμη και τα λίπη, που οι περισσότεροι τα έχουμε στο μυαλό μας ως έναν «εχθρό» για την υγεία μας, είναι απαραίτητα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται απο τις κατάλληλες πηγές και σε συγκεκριμένη ποσότητα», υπογραμμίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ .
Η χώρα μας, λόγω του κλίματός της, παρέχει μια μεγάλη ποικιλία αγαθών, που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, καθώς θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προφυλάσσουν από τις διάφορες ασθένειες. Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε αυτήν περιέχεται μια τεράστια ποικιλία τροφίμων για όλα τα γούστα.
«Φυσικά, οφείλουμε να αποφεύγουμε τις υπερβολές στις ποσότητες που καταναλώνουμε. Όπως λέει και ο σοφός λαός, «παν μέτρον άριστον»! Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ο σωστός συνδυασμός της με την άθληση συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχολογική υγεία του ατόμου», εξηγεί η κυρία Παταρίδου.
Είναι γνωστό από πλήθος επιστημονικών μελετών ότι ο «χρυσός» συνδυασμός τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής μειώνει τους κινδύνους πρόωρου θανάτου απο καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, αλλά βοηθά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στον έλεγχο του άγχους και της κατάθλιψης και κατ’ επέκταση προάγει την ψυχολογική ευεξία.
Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα το 53,7% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο και το 20,1% παχύσαρκο. Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις και για τα παιδιά.
Δυστυχώς, η αντικατάσταση της πλήρους Μεσογειακής διατροφής με πρόχειρο και γρήγορο φαγητό έχει οδηγήσει στα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Επιπλέον πολλά παιδιά δεν αθλούνται, αλλά κάθονται με τις ώρες μπροστά από μια οθόνη, γεγονός που συντείνει στην ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, ήδη, από πολύ μικρότερες ηλικίες.
Η κυρία Παταρίδου, ζωντανό παράδειγμα και η ίδια, μιας και ασχολείται με τον χορό και με το θαλάσσιο σκι, παρά το καθημερινό, απαιτητικό της πρόγραμμα, τονίζει ότι πάντα υπάρχει χρόνος για να κάνουμε κάτι για μας. Κάτι που να μας ευχαριστεί και να μας κάνει καλό. Οι επιλογές για άσκηση είναι πάρα πολλές.
Η κίνηση αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστικά της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Όταν «καταδικάζουμε» το σώμα μας σε ακινησία, τότε εκείνο αντιδρά, αναζητώντας την ψυχική και τη σωματική ισορροπία. Το «νους υγιής, εν σώματι υγιεί» είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που αποτυπώνει με ακρίβεια την ανάγκη για την διατήρηση αυτής της ισορροπίας.
«Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, έχουμε την μεγάλη τύχη να μπορούμε να επιλέξουμε ένα, ακόμη, είδος γυμναστικής, τα θαλάσσια σπορ. Η επαφή με το υδάτινο στοιχείο, πέρα από το ότι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και ενισχύει την ψυχολογία, παρέχει και φυσικές ρινικές πλύσεις, θεραπεύοντας, έτσι, χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάει σε σταθερό επίπεδο, χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα», λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.
Και συνεχίζει: «Ένα άλλο είδος εναλλακτικής γυμναστικής, που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό, είναι ο χορός. Πέρα από την έντονη κίνηση, αποτελεί και έναν τρόπο έκφρασης, που μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από προσωπικές και από κοινωνικές αναστολές. Οποιοδήποτε είδος άσκησης κι αν επιλέξει ο καθένας μας, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αλλαγές, που θα παρατηρήσει στο σώμα και στην ψυχολογία του, θα είναι εμφανείς».
Η ολιστική προσέγγιση στα θέματα υγείας αποτελεί τη νέα τάση διεθνώς – και στην Ελλάδα. Με τα αυτοάνοσα νοσήματα να έχουν αυξηθεί και να πυροδοτούνται από το στρες και με τη σωματοποίηση των ψυχολογικών συμπτωμάτων, εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία της καλής ψυχολογίας.
Έτσι κι αλλιώς οι πολλές και έντονες απαιτήσεις της καθημερινότητας, στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική ζωή, πολλές φορές προκαλούν στρες, με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση στη δουλειά και την έλλειψη διάθεσης για τις καθημερινές απολαύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα μας αντιδρά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. Οφείλουμε να το ακούσουμε και, για χάρη της ευεξίας, να του δώσουμε αυτό που πραγματικά ζητά: σωστή διατροφή και κίνηση. Το «κλειδί» της ευτυχίας μας.
Πηγη:http://healthmag.gr/