Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ποια βήματα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα

Την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα» επισημαίνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, 1η Δεκεμβρίου. Για τον παγκόσμιο στόχο της εξάλειψης χρειάζεται και σε εθνικό επίπεδο η ενδυνάμωση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων καθώς η κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους.

Καθοριστικής σημασίας είναι η  ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού  καθώς και η καταπολέμηση του στίγματος. Χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης η HIV λοίμωξη είναι πλέον διαχειρίσιμη και με την  κατάλληλη αγωγή οι φορείς δεν μεταδίδουν ούτε απειλούνται με την απώλεια της ζωής τους.  Παρόλα αυτά οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι διακρίσεις  εξακολουθούν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους. Έχοντας στη μνήμη όσους χάθηκαν η ημέρα αυτή αποτελεί ερέθισμα για την  διεκδίκηση της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη και τη θεραπεία και των ίσων δικαιωμάτων στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία.

Μπορεί το βλέμμα να είναι στραμμένο στο τριπλό στόχο 95-95-95 των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για το 2030,  την καθολική πρόσβαση και την επίτευξη της ιικής καταστολής, όμως τα επιδημολογικά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά : Το AIDS Healthcare Foundation, το UNAIDS κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια νέες HIV λοιμώξεις πέρυσι – 1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο των 500.000 – και περίπου 650.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο ΕΟΔΥ εντόπισε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Το  38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.

Ωστόσο, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, στην αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP – προφύλαξη μετά την έκθεση),  στην άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, στην ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, στη προώθηση του ασφαλέστερου σεξ,  στην ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στην επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Θετικά βήματα έχουν σημειωθεί με την απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022), τη παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022) καθώς και τη νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022).

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/