Παγκόσμια πρώτη: Εξουδετέρωσαν γονίδιο του Αλτσχάιμερ σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα

Ένα βήμα μπροστά στον αγώνα ενάντια στο Αλτσχάιμερ έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, οι επιστήμονες στα Ινστιτούτα Gladstone της Καλιφόρνια ανακάλυψαν την αιτία – και μια πιθανή λύση για – τον πρωτογενή παράγοντα γενετικού κινδύνου του Alzheimer, ένα γονίδιο που ονομάζεται apoE4.

Όταν κάποιος έχει ένα αντίγραφο του γονιδίου apoE4 υπερδιπλασιάζει την πιθανότητα να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Όταν έχει δύο αντίγραφα του εν λόγω γονιδίου, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12 φορές σε σύγκριση με την πιο κοινή έκδοση του γονιδίου apoE3.

Η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, ικανού να σταματήσει την ασθένεια, ωστόσο οι ερευνητές συνέστησαν προσοχή, επειδή μέχρι στιγμής τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε συλλογές κυττάρων στο εργαστήριο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Yadong Huang,  MD, PhD, ανώτερος ερευνητής και διευθυντής του Κέντρου για τις Γονιδιακές Μεταλλάξεις στα Ινστιτούτα Gladstone, δήλωσε: “Η ανάπτυξη φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ ήταν σε μεγάλο βαθμό μια απογοήτευση τα τελευταία 10 χρόνια.

Πολλά φάρμακα δουλεύουν μια χαρά σε ποντίκια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει σε όλες τις κλινικές δοκιμές. Και μας ανησυχεί πόσο κακά μιμούνται την ανθρώπινη νόσο τα πειραματόζωα”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει το συγκεκριμένο γονίδιο.

Στους ανθρώπινους νευρώνες, το apoE4 δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και προκαλεί θραύσματα στα κύτταρα, τα οποία προκαλούν την ασθένεια.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει εάν η παρουσία του γονιδίου προκαλεί το Αλτσχάιμερή η έλλειψή του. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία βλαστοκυττάρων, δημιούργησε νευρώνες από κύτταρα του δέρματος, που δωρήθηκαν από ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν δύο αντίγραφα του γονιδίου apoE4.

Συγκρίνοντας τα κύτταρα με εκείνα που δεν παρήγαγαν την τοξική πρωτεΐνη apoE, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν η παρουσία του apoE4, που προκάλεσε την εγκεφαλική βλάβη. Στη συνέχεια εφάρμοσαν έναν γενετικό “διορθωτή δομής”, ο οποίος εξάλειψε τα σημάδια της νόσου. Τώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές εκτός εργαστηρίου, σε ανθρώπους.

Πηγη:http://healthmag.gr