Παγκόσμια πρώτη: Μετέτρεψαν ανοικτές πληγές σε υγιές δέρμα

Νέο δέρμα εντός 18 ημερών κατάφερε να δημιουργήσει επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά ανοικτές πληγές, απειλητικές για τη ζωή, “αναγεννήθηκαν” για πρώτη φορά στον κόσμο χωρίς χειρουργείο.

Τα μεγάλα δερματικά έλκη είναι, σε σοβαρές περιπτώσεις, απειλητικά για τη ζωή και, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγαλώνει, τα μη θεραπευτικά έλκη γίνονται ολοένα και συχνότερα.

Η θεραπεία σήμερα γίνεται μόνο χειρουργικά και απαιτεί τη μεταμόσχευση προϋπαρχόντων επιθηλιακών συστατικών, όπως μοσχευμάτων δέρματος, ή θεραπεία με τη χρήση καλλιεργημένων κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Salk στο Σαν Ντιέγκο κατάφερε να αναπτύξει εναλλακτικές επιδερμικές καλύψεις, για τη θεραπεία τέτοιων πληγών.

Δημιούργησαν επιθηλιακούς ιστούς – που έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνονται – χρησιμοποιώντας in-vivo επαναπρογραμματισμό των μεσεγχυματικών κυττάρων, που βρίσκονται στο τραύμα.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός τεσσάρων βασικών συστατικών, τα οποία τα κύτταρα του δέρματος τα χρειάζονται, ώστε να αρχίσουν να αναγεννούν τα σύνθετα στρώματα, τα οποία αποτελούν το εξωτερικό προστατευτικό “περίβλημα” του σώματος.

Μεγάλα τραύματα έχουν χάσει το στρώμα των κυττάρων του δέρματος, που χρειάζονται για να αναγεννηθούν, κι έτσι η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ιούς για να επαναπρογραμματίσειάλλα κύτταρα στο τραύμα και τον συνδετικό ιστό από κάτω, για να δημιουργήσει αυτές τις τέσσερις πρωτεΐνες, τα τέσσερα συστατικά.

Οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια και τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά απλών θεραπειών τραυμάτων, αποτρέποντας επιπλοκές, κοινές μεταξύ των ηλικιωμένων και των ασθενών με διαβήτη. Θα μπορούσαν, επίσης, να συμβάλουν στην αποκατάσταση άλλων σωματικών βλαβών.

“Αυτό που κάναμε στην παρούσα μελέτη είναι να καλύψουμε τρισδιάστατα το δέρμα σε ανοικτό τραύμα, στο οποίο δεν θα ήταν ποτέ δυνατή η κάλυψη ή η επούλωση”, δήλωσε στη βρετανική Independent ο καθηγητής Juan Carlos Izpisua Belmonte, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης.

“Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε ή να θεραπεύσουμε μια πληγή οποιουδήποτε μεγέθους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Επιπλέον, αν και αυτό δεν εξετάζεται συγκεκριμένα στην τρέχουσα εργασία μας, μερικά από τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία επαναπρογραμματισμού μας έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τη γήρανση ενός ταλαιπωρημένου και με φθορές – λόγω ηλικίας – δέρματος, κάνοντάς το πιο νεανικό”.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature.

Πηγη:http://healthmag.gr/post