Παρόλο που οι παγκόσμιες προσπάθειες έχουν αποτρέψει 54 εκατ. θανάτους φυματικών από το 2000 έως σήμερα, η φυματίωση παραμένει η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, αναφέρει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκόσμια Έκθεση για την φυματίωση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα απαιτεί μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση εθνικών και διεθνών δεσμεύσεων. Προτρέπει τους πολιτικούς ηγέτες να συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη σύνοδο υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την φυματίωση, προκειμένου να αναλάβουν αποφασιστική δράση, βασιζόμενη στις πρόσφατες κινήσεις των ηγετών της Ινδίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ρουάντα και της Νότιας Αφρικής. Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να παρευρεθούν στη συνεδρίαση.
Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος να τερματιστεί η φυματίωση έως το 2030, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν επειγόντως την δράση τους – μεταξύ άλλων αυξάνοντας την εγχώρια και διεθνή χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της ασθένειας. Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρέχει μια επισκόπηση της κατάστασης της επιδημίας, των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι χώρες για να ανταποκριθούν σε αυτήν.
Κατάσταση της επιδημίας της φυματίωσης
Συνολικά, οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν κατά το παρελθόν έτος. Το 2017, σημειώθηκαν 1,6 εκατομμύρια θάνατοι (μεταξύ των οποίων 300.000 που ήταν θετικοί για τον ιό HIV). Από το 2000, μειώθηκε κατά 44% ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση μεταξύ των ατόμων με HIV, ενώ το ποσοστό έφθασε στο 29% μεταξύ των ατόμων που ήταν αρνητικοί στον ιό HIV.
Το γεγονός ότι η φυματίωση παραμένει ανθεκτική απέναντι στα φάρμακα αποτελεί μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας: Το 2017 εκτιμάται ότι 558.000 άνθρωποι ανέπτυξαν ασθένειες ανθεκτικές τουλάχιστον στην ριφαμπικίνη – το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.
Πρόσβαση στη φροντίδα και πρόληψη:
Η ανεπαρκής αναφορά και η υποδιάγνωση των κρουσμάτων της φυματίωσης εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση. Από τα 10 εκατομμύρια άτομα που αρρώστησαν με φυματίωση το 2017, μόνο 6,4 εκατομμύρια καταγράφηκαν επισήμως από τα εθνικά συστήματα αναφοράς, αφήνοντας 3,6 εκατομμύρια άτομα αδιάγνωστα ή ανιχνευμένα αλλά όχι αναφερόμενα.
Η κάλυψη της θεραπείας φθάνει στο 64% και πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον στο 90% έως το 2025 για να επιτευχθούν οι στόχοι της φυματίωσης.
Για να βελτιώσει επειγόντως τα ποσοστά ανίχνευσης, διάγνωσης και θεραπείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η εταιρία Stop TB και το Παγκόσμιο Ταμείο, ξεκίνησαν μια νέα πρωτοβουλία το 2018 θέτοντας ως στόχο την παροχή ποιοτικής φροντίδας σε 40 εκατομμύρια άτομα με φυματίωση από το 2018 έως το 2022.
Πριν από ένα μήνα, η ΠΟΥ εξέδωσε μια ταχεία ανακοίνωση σχετικά με τις βασικές αλλαγές στη θεραπεία της ανθεκτικής σε φάρμακα φυματίωσης με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και εξοικονόμηση περισσότερων ζωών.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην προληπτική θεραπεία της φυματίωσης μεταξύ του 2018 και του 2022, βάσει νέων οδηγιών της ΠΟΥ.
Χρηματοδότηση για εφαρμογή και έρευνα
Μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις είναι η αύξηση της χρηματοδότησης. Το 2018, οι επενδύσεις στην πρόληψη και φροντίδα της φυματίωσης στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα μειώθηκαν κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με αυτό που απαιτείται. Η έκθεση επισημαίνει ότι χωρίς αύξηση των κονδυλίων, το ετήσιο χάσμα θα διευρυνθεί σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020 και σε τουλάχιστον 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022. Χρειάζεται επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων εμβολίων, διαγνωστικά και φάρμακα.
Πηγη:http://www.healthweb.gr/