Παγώνη: Προεκλογικού χαρακτήρα οι δεσμεύσεις Ξανθού για προσλήψεις

«Υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει και έχουν ξεκάθαρα προεκλογικό χαρακτήρα» χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Ματίνα Παγώνη τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης.

Μιλώντας στο healthpharma.gr επισημαίνει πως στα πάγια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένουν ακόμη και σήμερα μετέωρα, δίχως ουσιαστικές λύσεις.

Προσλήψεις σε βάθος …τετραετίας

Στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με ιατρικό δυναμικό, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων σε μόνιμους γιατρούς. Όμως, όπως τόνισε στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ «δεν μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις λόγω των περιορισμών από τους Θεσμούς». Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε το αφήγημα για 4.000 προσλήψεις γιατρών σε βάθος τετραετίας με τις 1.000 θέσεις να προκηρύσσονται μετά το Πάσχα. Δηλαδή λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

«Πως γίνεται η κυβέρνηση να εξαγγέλλει προσλήψεις σε βάθος τετραετίας όταν σε λίγους μήνες θα έχουμε εθνικές εκλογές;» διερωτάται εύλογα η κ. Παγώνη μιλώντας στο healthpharma.gr.

Για την προκήρυξη των 1.000 μόνιμων γιατρών υπογραμμίζει πως «Δεν είναι προσλήψεις. Είναι προκήρυξη θέσεων. Από την ώρα που βγαίνει η προκήρυξη μέχρι να παρουσιαστεί ο γιατρός στο νοσοκομείο και να προσληφθεί, το διάστημα που μεσολαβεί, είναι τεράστιο. Μέχρι να προκηρυχθούν οι 1.000 θέσεις και να προσληφθούν οι γιατροί στο νοσοκομεία θα είναι αργά, το 2019 θα έχει φύγει».

Οι προσλήψεις των 1.000 γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών των ΥΠΕ. Μια διαδικασία που είναι πιο χρονοβόρα από το παλαιότερο σύστημα Κρίσεων των νοσοκομείων, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στη συνάντηση η διαδικασία μέσω των ΥΠΕ είναι πιο αξιόπιστη και με αυτήν θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ είναι πάνω από 6.000. Ταυτόχρονα, η εικόνα στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνεται περισσότερο ζοφερή, καθώς από τον Σεπτέμβρη του 2019 λήγουν οι συμβάσεις 600 επικουρικών μέσω ΕΣΠΑ και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου συνταξιοδοτούνται 350 γιατροί.

Πανελλαδικές για την ειδικότητα μόνο το 2020

Η βαθμολόγηση στον τίτλο ειδικότητας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να υπαναχωρήσει και να αναστείλει την εφαρμογή της ρύθμισης για φέτος.

Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε επιτακτικά να αποσυρθεί η διάταξη και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την ειδικότητα να μην γίνουν σε καμιά περίπτωση μέσα στο 2019. Στόχος είναι το νέο έτος και εφόσον έχει δημιουργηθεί φυσικά το ανάλογο πλαίσιο για την ιατρική εκπαίδευση.

Η απάντηση του υπουργού, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ήταν «όσο βρίσκομαι εγώ σε αυτή την καρέκλα, η βαθμολόγηση δεν θα εφαρμοστεί», ενώ υποσχέθηκε να επανεξετάσει και το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κι αυτή η υπόσχεση όμως δεν μπορεί να καλύψει τους γιατρούς. Είναι αμφίβολο εάν μπορεί ο κ. Ξανθός να την κρατήσει αφού σε λίγους μήνες το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα και θέσεις του υπουργείου Υγείας.

«Ξεκαθαρίσαμε στον υπουργό Υγείας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος και η διάταξη για την βαθμολόγηση πρέπει να αποσυρθεί» επισήμανε η κ. Παγώνη στο healthpharma.gr.

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Για το θέμα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα δώσει συμπληρωματική αύξηση στα τέλη Αυγούστου. Σχετικά με τους 415 γιατρούς που είναι να προσληφθούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τόνισε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει. Βέβαια, η εν λόγω προκήρυξη έγινε πέρυσι την άνοιξη και οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει ακόμη.

Την ίδια στιγμή, τα ΤΕΠ κατακλύζονται από ασθενείς που περιμένουν με τις ώρες για να εξυπηρετηθούν. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

«Στα ΤΕΠ πρέπει να υπάρχει ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που θα τα στελεχώνει. Να γίνουν προσλήψεις από όλες τις ειδικότητες. Με μία προκήρυξη για Διευθυντές ΤΕΠ το πρόβλημα δεν λύνεται» όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ματίνα Παγώνη.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των κλειστών ΜΕΘ που φτάνουν τις 100 σύμφωνα με την κ. Παγώνη, καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία στον υπουργό Υγείας. Όμως, οι ΜΕΘ για να λειτουργήσουν χρειάζονται προσωπικό που δεν υπάρχει και μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο υποσχέσεις για προσλήψεις.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr