Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία με Covid

Για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Η ενημέρωση της Πέμπτης 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθκε εκτάκτως από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση υπογράμμισε στην έναρξη της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα, καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών.

Όχι στην άρση των μέτρων

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην απόφαση των ειδικών να μη γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου, για να μην δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινότητα. “Ο ιός είναι εδώ, δεν είναι η ώρα για να ξεχάσουμε την Covid” είπε

Η ίδια τόνισε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου έφθασε το 8,2%. Πρόσθεσε ότι η επικράτηση της Όμικρον είναι δεδομένη και ότι στην Όμικρον 2 αποδίδεται το 77% των θετικών δειγμάτων που εξετάζονται.

Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2 σημείωσε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι προκαλεί όμως ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις διάμεσες ηλικίες. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες είπε. Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς.

“Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000”, όπως είπε από η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη.

Αντιικά: Διάθεση και ζήτηση στη χώρα

Τα αντιιικά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 770 αιτήσεις την ημέρα, όπως τόνισε η κ. Γκάγκα, ενώ όσον αφορά την προφυλακτική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα Evusheld της AstraZeneca (έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Ε.Ε.) η κ. Γκάγκα υπογράμμισε πως “βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με την εταιρεία και αναμένουμε τα νεότερα δεδομένα. Δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία”.

Ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι “μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. Το φθινόπωρο πιστευουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση” σημείωσε και πρόσθεσε ότι η προστασία που προσφέρει η γ’ δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

 

 

Πηγη: https://healthpharma.gr