Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Η ευθύνη των διοικητών & των μειωμένων δαπανών υγείας

Και ενώ από χθες τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρίζουν για την εξάρθρωση του παράνομου κυκλώματος ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει την ευθύνη των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι για τη σοβαρή αυτή κατάσταση, υπεύθυνες είναι και οι διοικήσεις του ΕΣΥ.

Μία αναμφισβήτητα σοβαρή επισήμανση, την οποία θα πρέπει να εξετάσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία η πολιτική ηγεσία.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, κάνει λόγο και για τις μειωμένες δαπάνες στο ΕΣΥ, οι οποίες γονατίζουν όλο το σύστημα και απογυμνώνουν τις προσπάθειες των εργαζομένων. Εξαιτίας δε της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων κατά περιόδους σταματάει η χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων στους ασθενείς, τονίζει με έμφαση η Ομοσπονδία.

Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας είναι 4,8% του ΑΕΠ στο μισό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: «Με βάση αυτά τα μειωμένα κονδύλια χρηματοδοτούνται τα Δημόσια Νοσοκομεία. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Νοσοκομεία κατρακυλάει χρόνο με το χρόνο. Από την 1/1/2016 επιβαρύνθηκαν οι Προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που μέχρι τότε χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ.

Και όμως δεν φθάνει το οικονομικό χάλι των Νοσοκομείων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σκάνδαλα.

Δεν σέβονται τον πόνο των ασθενών με καρκίνο. Τη μάχη για τη ζωή που δίνουν καθημερινά. Την ταλαιπωρία που υφίστανται να πηγαίνουν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο προκειμένου να βρουν τα ογκολογικά τους φάρμακα, για να κάνουν χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες. Την αγωνία τους που πολλές φορές δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακα γιατί δεν τα διαθέτουν τα Νοσοκομεία. Πλουτίζουν – κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών με καρκίνο!!!

Όμως η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης δεν πρέπει να μείνει επιδερμικά. Το μαχαίρι πρέπει να φθάσει ως το κόκαλο. Καλούμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε βάθος την έρευνα. Όλα στο φως.

Μεγάλη είναι η ευθύνη των Διοικητών των Νοσοκομείων κατά την περίοδο που συνέβησαν οι εν λόγω κλοπές των φαρμάκων. Ελπίζουμε το σκάνδαλο αυτό να μην αποδειχθεί ότι στοίχισε ζωές ασθενών με καρκίνο ή με άλλη πάθηση.

Δεν δεχόμαστε την κατασυκοφάντηση των λιγοστών εναπομεινάντων εργαζόμενων που πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης, καθημερινά δίνουν μάχη να κρατάνε όρθιο το σύστημα υγείας, τα Δημόσια Νοσοκομεία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες σε δήλωσή του, «εκτός από την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας».

 

Πηγη:https://www.onmed.gr