Παράταση έως τις 2 Ιουλίου στις αιτήσεις για 953 οικογενειακούς γιατρούς σε ΤΟΜΥ όλης της χώρας

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εγχείρημα είναι μειωμένο, κυρίως λόγω των χαμηλών αμοιβών που τούς παρέχονται.

Γεφύρι της Άρτας θυμίζει η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να στελεχώσει τις νέες δομές πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας.

Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) περιέχονται σε όλα τα τελευταία προαπαιτούμενα, αλλά προχωρούν με βήματα χελώνας, ενώ κάτοικοι πυκνοκατοικημένων περιοχών δεν μπορούν να βρουν κοντινό οικογενειακό γιατρό.

Οι αναβολές και οι παρατάσεις δίνουν και παίρνουν, με πιο πρόσφατη την προκήρυξη 953 θέσεων οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ, η οποία έληγε την Παρασκευή, αλλά παίρνει παράταση για τις 2 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Παύλου Πολάκη, που παρατίθεται πιο κάτω, το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό τόπο tomy.moh.gov.gr.

Το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής αυτών κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης ή τον αριθμό πρωτοκόλλου. Αποστολές με σήμανση πέραν της 9ης Ιουλίου δεν γίνονται αποδεκτές και οι αιτήσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα βασιζόταν στους περίπου 4.000 “οικογενειακούς γιατρούς” (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι).

Σε αυτούς πρέπει να εγγραφεί το σύνολο των πολιτών, προκειμένου να λαμβάνει παραπεμπτικό για να επισκεφθεί ειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Μειωμένο

Την ώρα που οι σχεδιασμοί προβάλλονται και αναθεωρούνται κατά βούληση, το ενδιαφέρον των γιατρών να μετάσχουν στο εγχείρημα είναι μειωμένο, κυρίως λόγω των χαμηλών αμοιβών που τούς παρέχεται.

Το υπουργείο Υγείας επανήλθε, προτείνοντας μηνιαίες απολαβές 1.800 έως 2.000 ευρώ, αλλά άγνωστο παραμένει το τι τελικά θα πράξει η άλλη πλευρά.

Ενδεικτικό είναι πως σε 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών που προκήρυξε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκαν μόλις 625 γιατροί.

Το αλαλούμ καταρρακώνει και όσους γιατρούς είχαν επιδείξει αρχικά θετική στάση. Η Ελληνική Εταιρία Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, μέλη της οποίας είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει την προωθούμενη σύμβαση από τον Οργανισμό ως “μνημείο προχειρότητας”…

Επιπλέον Πληροφορίες

Πηγη:http://www.iatronet.gr