Παρέμβαση για την ακούσια διακομιδή ψυχικά πασχόντων

Αντιδράσεις προκαλεί ερώτηση που κατέθεσαν 20 Συριζαίοι βουλευτές προς τον υπουργό Υγείας για τη διακομιδή ψυχιατρικών περιστατικών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από εισαγγελική εντολή, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία.

Η διακομιδή των ασθενών αυτών γίνεται από περιπολικά της ΕΛΑΣ, καθώς αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, σε αντίθεση με τη διακομιδή των υπόλοιπων ασθενών προς τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή τις ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων που γίνεται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Μία πρακτική που οι ερωτώντες βουλευτές χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη και αντιβαίνουσα στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ειδικών δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη ρητή πρόβλεψη της Ελληνικής νομοθεσίας (παρ. 5, άρ. 96, Ν.2071/1992) για μεταφορά του ασθενή υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Σύμφωνα με το σκεπτικό των βουλευτών, η εν λόγω μεταχείριση συνιστά τραυματική εμπειρία για τους εν λόγω ασθενείς που λειτουργεί αρνητικά στη βελτίωση της υγείας τους, διογκώνοντας παράλληλα τον κοινωνικό στιγματισμό.

“Εξάλλου, ο ρόλος και η λειτουργία της αστυνομίας και των οργάνων της τάξης δεν συνάδει με την παροχή υπηρεσιών υγείας, ούτε το προσωπικό της έχει δεχτεί την απαιτούμενη εκπαίδευση ώστε να χειριστεί με το δέοντα τρόπο περιπτώσεις ατόμων με ψυχικά προβλήματα και γενικότερα με προβλήματα υγείας” προσθέτουν οι βουλευτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ζητούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες των νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας με σκοπό την ακούσια διακομιδή ψυχιατρικών περιπτώσεων από αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ.

“Η διακομιδή ψυχικά πασχόντων με αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των συλλόγων και φορέων ψυχικής υγείας όσο και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, κάτι που αμφότεροι έχουν εκφράσει με τις ανακοινώσεις τους” καταλήγει η Ερώτηση.

Η παρέμβαση των Συριζαίων βουλευτών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι – χωρίς να αντίκεινται στο σκεπτικό των βουλευτών – εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε η αναθεώρηση του προαναφερόμενου θεσμικού πλαισίου, χωρίς κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και μέσα. “Το ΕΚΑΒ δεν έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του ψυχικά πάσχοντα, αλλά ούτε και το ασθενοφόρο όχημα ενδείκνυται για τέτοιες μεταφορές” αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως εξηγεί, οι διασώστες του ΕΚΑΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αλλά ούτε έχουν αρμοδιότητα να περιορίσουν τον ασθενή, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας όταν οι ψυχικά ασθενείς γίνονται επιθετικοί. “Επίσης, η δύναμη των ασθενοφόρων που επιχειρούν στα επείγοντα περιστατικά είναι περιορισμένη, προσθέτουν. Αυτό δεν επιτρέπει την άμεση διάθεση ασθενοφόρων για διακομιδές και εκτελέσεις εισαγγελικών παραγγελιών” προσθέτει.

Σύμφωνα με το Σωματείο, αυτό που θα μπορούσε προς επίλυση του ζητήματος που θέτουν οι βουλευτές, είναι η δημιουργία ειδικού τμήματος αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, το οποίο θα στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και προσωπικό ασφαλείας (δυνατότητα περιορισμού των ασθενών), έτσι ώστε οι ψυχικά πάσχοντες να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Πηγή: ekabnews.gr

Αρχική Σελίδα