Παραμένουν στο δημόσιο σύστημα οι περισσότεροι πρώην γιατροί του ΙΚΑ, σύμφωνα με το υπουργείο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το 60% κλείνουν τα ιατρεία τους και παραμένουν στις δομές του πρώην ΠΕΔΥ.

Το ζήτημα αφορούσε συνολικά περί τους 700 γιατρούς οι οποίοι παρέμεναν στις δομές και παράλληλα (βάσει παλαιότερων δικαστικών αποφάσεων) διατηρούσαν ιδιωτικά ιατρεία. Είχαν προθεσμία ως το τέλος του 2018 να επιλέξουν δημόσιο ή ιδιωτικό ιατρείο. όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, το 60% αυτών επέλεξε το δημόσιο σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι 280 γιατροί απολύθηκαν από τις δομές του πρώην ΠΕΔΥ, γεγονός που δημιουργεί βέβαια επιπλέον κενά, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι 100 περίπου γιατροί περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν.

Όσοι επέλεξαν το δημόσιο σύστημα θα συνεχίσουν να εργαζόνται στα πολυιατρεία, πλέον με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην Αριστοτέλους υποστηρίζουν πως ενάντια σε όσα προέβλεπε η αντιπολίτευση, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «αντιλαϊκή πολιτική» και προειδοποιεί με «συνέχιση του δικαστικού αγώνα».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ότι οι γιατροί που απολύθηκαν, δούλευαν για πάνω από 25 χρόνια στα Πολυιατρεία και βρίσκονται λίγα χρόνια πριν την συνταξιοδότηση.

Πηγη:https://www.onmed.gr/