Παρελθόν από αύριο το rebate 25% για την είσοδο στη Θετική Λίστα

θεσμοθετούνται με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα τα πρώτα μέτρα για το φάρμακο τα οποία εξήγγειλε πριν 3 εβδομάδες ο Βασίλης Κικίλιας.

Τροπολογία με τις πρώτες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πριν 3 εβδομάδες σε συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Υπουργείου Υγείας. Μέσω αυτής θα θεσμοθετηθούν οι πρώτες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική πολιτική που είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση με σημαντικότερες την κατάργηση του rebate 25% για την είσοδο ενός νέου φαρμάκου στη Θετική Λίστα αλλά και η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια.

Η τροπολογία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)» το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές και μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το φάρμακο από τον Υπουργό Υγείας  Βασίλη Κικίλια, υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας όπου συζητήθηκε και πάλι  η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια από το 2020, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κονδυλίου για την πρόληψη. Το όριο της δαπάνης επιδιώκεται να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό θα προκύψει από διαβουλεύσεις Υπουργείου και Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Νέες υπουργικές αποφάσεις θα προσδιορίζουν τόσο το ύψος όσο και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του ξεχωριστού προϋπολογισμού και των υποχρεώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν εμβόλια στην ελληνική αγορά.

Η ανάγκη για απόσπαση της δαπάνης των εμβολίων, όπως και της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων αποτελούν δύο εκ των διεκδικήσεων του φαρμακευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον εκτροχιασμού του clawback.

Η Κυβέρνηση φέρεται να έχει βρει τρόπο να εξασφαλίσει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, από προνοιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα επιδιώκει να το έχει θέσει σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, είχε ανακοινωθεί πως άμεσα καταργείται και το τέλος εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα. Το entry fee ή rebate εισόδου είναι υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για δύο χρόνια για κάθε νέο φάρμακο που φέρνουν στην Ελλάδα και εισάγεται στη Θετική Λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Αποτελεί ένα από τα βασικά «αγκάθια» για τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και ανάχωμα για την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, αφού έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες επιβαρύνσεις.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Forum για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, χθες ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας ανέφερε πως η κατάργηση του 25% θα γίνει άμεσα.

Πάντως οι πολυεθνικές εταιρείες τονίζουν ότι η η σύνδεση της κατάργησης του 25% με την εισαγωγή της νέας αναλογίας προσδιορισμού του clawback 80/20 (20% θα επιβαρύνει εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων που παρουσιάζουν αύξηση τζίρου) είναι λανθασμένη.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/