Παρουσίαση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας για το 2018

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη της ελονοσίας στην Ελλάδα για το 2018.

Ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια (ελονοσία), πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, τις Περιφέρειες, τις Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη της ελονοσίας στην Ελλάδα για το 2018. Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν: α) εκτίμηση κινδύνου, β) ενίσχυση επιδημιολογικής επιτήρησης, γ) ενίσχυση εργαστηριακής διάγνωσης, δ) διαχείριση-αντιμετώπιση κρουσμάτων, ε) ενημέρωση-επικοινωνία κοινού, επαγγελματιών υγείας και αρμόδιων φορέων, στ) επιτήρηση και έλεγχος διαβιβαστών, ζ) μέτρα για την ασφάλεια του αίματος.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και ορθής υλοποίησης αποτελεσματικών δράσεων για την πρόληψη της ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr