Παρουσίαση Πρότασης Νέου Νομοθετικού Πλαισίου για την Ιατρική Πραγματογνωμοσύνη

Ο υφιστάμενος τρόπος ορισμού των πραγματογνωμόνων και το επίπεδο των εκθέσεων συχνά υπολείπονται των απαιτούμενων επιστημονικών προτύπων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 14:00, στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (κτίριο 16Β, Αιθ. Αθ. Παραδέλλη, 2ος όροφος), θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μεταδιδακτορικής έρευνας της δρ Ελένης Ζαγγελίδου, ιατροδικαστή, προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και εκλεγμένης αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η παρουσίαση, που είναι υβριδική (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά) στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης για αναβάθμιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα.

Η έρευνα, που καθοδηγήθηκε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, δρ Χρυσάνθη Σαρδέλη, επικεντρώνεται στην πρόταση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της περιλαμβάνουν την τυποποίηση της διαδικασίας διενέργειας πραγματογνωμοσύνης, τον καθορισμό των τυπικών προσόντων για τους γιατρούς που αποκτούν την ιδιότητα του πραγματογνώμονα, καθώς και τη δημιουργία ενός προτύπου για τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων.

Η ανάγκη για αυτή την αναμόρφωση προέκυψε από την παρατήρηση ότι ο υφιστάμενος τρόπος ορισμού των πραγματογνωμόνων και το επίπεδο των εκθέσεων συχνά υπολείπονται των απαιτούμενων επιστημονικών προτύπων, οδηγώντας σε ανακριβή και μη αξιόπιστα πορίσματα. Η αύξηση των υποθέσεων ιατρικής αμέλειας και εγκλημάτων που φτάνουν στα ελληνικά δικαστήρια αναδεικνύει τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/