Πατούλης: Απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι αφιλόξενη χώρα για άτομα με κινητική αναπηρία

Με αφορμή την απίστευτη ταλαιπωρία συνανθρώπου μας με κινητική αναπηρία, ο οποίος εξαιτίας της μη δυνατότητας πρόσβασης στο κατάστρωμα πλοίου ταξίδεψε στην πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να δρομολογήσει επιτέλους πολιτικές που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.
Onmed.gr
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, επισημαίνει τα εξής:
«Στην Ελλάδα του 2018 κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα. Η χώρα μας είναι αφιλόξενη για τους συμπολίτες μας γιατί οι πόλεις μας χτίστηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός για δομές που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι ότι οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας δεν είναι μία ειδική κατηγορία. Εν δυνάμει όλοι οι πολίτες μπορεί να βρεθούν στη θέση τους, γι’ αυτό και απαιτείται μία στρατηγική σχεδιασμού πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Χρειάζεται μία επανεκκίνηση για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που μόνο ντροπή προκαλούν. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να ταξιδέψει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος με κινητική αναπηρία. Πώς γίνεται να δόθηκε άδεια λειτουργίας σε ένα μεταφορικό μέσο που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προσβάσεις; Ποιος έδωσε αυτή την άδεια και με ποιο σκεπτικό;
Η ΚΕΔΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και από τις Περιφέρειες να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις πόλεις μας. Έχουν την ιστορική ευκαιρία να διορθώσουν στρεβλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού παραμένει προτεραιότητα η διαρκής διεκδίκηση της κατοχύρωσης του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για ισότητα και ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή».
Πηγη:http://medispin.blogspot.com