Παύλος Πολάκης: Στο δημόσιο σύστημα Υγείας νίκησε η «αισιοδοξία της βούλησης»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το απόγευμα της Τρίτης 30 Οκτωβρίου το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όπως τόνισε  από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εγκαινιάζοντας το νέο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στο νοσοκομείο της πόλης. Ο κ. Πολάκης, στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα τρία χρόνια της παρουσίας του στο υπουργείο Υγείας μαζί με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, μίλησε για τις προσπάθειες ανάταξης της δημόσιας υγείας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «νίκησε η αισιοδοξία της βούλησης».

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα να έχουν περίθαλψη όλοι οι πολίτες, στην αλλαγή του συστήματος προμηθειών και στην εξοικονόμηση πόρων που, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα για αύξηση των κονδυλίων προς τα δημόσια νοσοκομεία και για τη στελέχωσή τους. «Από το 2015 μέχρι και σήμερα, 17.500 άνθρωποι έχουν αναλάβει υπηρεσία, ενώ σε διαδικασία είναι ακόμα 3.500 θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης, για ακόμα μία φορά, εμφανίστηκε αιχμηρός για τις πολιτικές προηγουμένων κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας, υποστηρίζοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα, μέχρι το 2015, είχαμε μια πολιτική επιλογή αποστελέχωσης, υποβάθμισης, καταρράκωσης του δημοσίου συστήματος υγείας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια όπως είπε συγκεκριμένων ΜΜΕ να αποδημήσουν τα όσα γίνονται στο χώρο της υγείας, αποδίδοντας την στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους έκοψε, όπως είπε, 15 εκατομμύρια ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο. «Τέτοιο μεροκάματο από εμάς δεν θα ξαναδούν. Ας βγάλουν άλλους να τους το ξαναδώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κονδύλια που πήρε τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο της πόλης, που από 16,2 εκατομμύρια ευρώ το 2015, έφτασαν στα 26,9 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Αναφερόμενος ειδικότερα στη λειτουργία του νέου τμήματος και στην προμήθεια «Γ Κάμερας», τόνισε ότι η αγορά της έγινε το 2002 χωρίς να λειτουργήσει ποτέ. Όπως υποστήριξε ο κ. Πολλάκης, η «Γ Κάμερα» στοίχισε 250.000 ευρώ, έμεινε επί πολλά χρόνια μέσα σε κούτες και η υπόθεση αυτή έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα.

Για τη λειτουργία του νέου τμήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο διοικητής του νοσοκομείου, Μηνάς Βουλγαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι μέσω αυτού θα εξυπηρετείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών από την Δυτική Κρήτη, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων θα διενεργούνται πλέον οι παρακάτω εξετάσεις/σπινθηρογραφήματα:

1. Σπινθηρογράφημα με τομογραφική (SPECT) μελέτη Αιμάτωσης Μυοκαρδίου.

α) Με κόπωση κατά το πρωτόκολλο Bruce.

β) Με φαρμακευτική κόπωση.

γ) Έλεγχος βιωσιμότητας μυοκαρδίου.

2. Σπινθηρογραφήματα Οστών.

α) Ολοσωματικός έλεγχος και εντοπισμένες στατικές λήψεις.

β) Δυναμικό σπινθηρογράφημα οστών τριών φάσεων.

3. Σπινθηρογραφήματα Νεφρών.

α) Δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών (Νεφρόγραμμα).

β) Δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών για έλεγχο νεφραγγειακής υπέρτασης μετά την χορήγηση καπτοπρίλης.

γ) Στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών (DMSA).

4. Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς Αδένα.

5. Σπινθηρογράφημα Παραθυρεοειδών Αδένων.

Το τμήμα έχει στελεχωθεί από 2 πυρηνικούς γιατρούς, ακτινοφυσικό, γραμματέα, χειριστή εξειδικευμένων ιατρικών μηχανημάτων και νοσηλεύτρια. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

 

Πηγη:https://www.healthview.gr/