Περικοπές και ανεπαρκής κάλυψη υποχρεώσεων

Με 65% περικοπές δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

“Τα νούμερα δεν βγαίνουν. θα έχουμε πολλά λουκέτα μπροστά μας. Υπάρχουν εξετάσεις, όπου οι περικοπές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2017 αυξήθηκαν έως και 5 φορές”, μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γ. Σαραφιανός, αναφερόμενος στα σημειώματα clawback που έλαβαν οι επιχειρήσεις του κλάδου για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανόδου του επιβαλλόμενου hair cut είναι η περίπτωση των μικροβιολογικών εξετάσεων. Σε αυτές το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2017 ήταν 4%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχει αυξηθεί στο 19%.

Την ίδια στιγμή, στη νοσηλεία – που επίσης αυξήθηκαν οι περικοπές – το clawback είναι 39% και αν συμπεριληφθεί και το rebate (5%) ανεβαίνει το κούρεμα στο 44%. Το οποίο όμως δεν είναι και το τελικό, μας λέει ο κ. Γ. Σαραφιανός, καθώς κατά τον ιατρικό έλεγχο των υποβολών, προστίθενται νέες περικοπές της τάξεως του 15%-20% και άρα το συνολικό clawback ανεβαίνει στο 60%-65%. Και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η παρακράτηση φόρου που είναι ένα επιπλέον 8%.

Και όλα αυτά προκύπτουν από ένα μέτρο που ενώ θεσμοθετήθηκε ως προσωρινό το 2013 παρατάθηκε μέχρι το 2022.

Οι αρμόδιοι, μας αναφέρει ο κ. Γ. Σαραφιανός, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά και σίγουρα εις βάρος του ασθενή.

Σε σχετική επιστολή που προωθήθηκε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας αναφέρεται:

“Επειδή προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που καταφεύγουν σε εμάς και κοστολογούμε αυτές με βάση τους τιμοκατάλογους που η πολιτεία έχει θεσπίσει, διαπιστώνουμε ότι από τα υποβαλλόμενα ποσά των τιμολογίων τελικώς εισπράττουμε μόνο ένα ποσοστό 20%-30%, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τα λειτουργικά μας κόστη. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και λειτουργούμε συμπληρωματικά με τον Δημοσιο τομέα, ως ένας από τους 2 πυλώνες του Εθνικού – Ελληνικού συστήματος υγείας και προσπαθούμε καθημερινά και νυχθημερόν να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα υγείας των συμπολιτών μας. Κάναμε υπομονή 6 χρόνια και δουλέψαμε με ζημία. Όμως η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Τα μνημόνια τέλειωσαν, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει παροχές για την αποκατάσταση αδικιών και επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., βάσει των πραγματικών αναγκών και την αποζημίωση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας.”

Η ΠΕΙΚ, όπως μάθαμε, έχει ζητήσει άμεση συνάντηση με το προεδρείο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθεί λύση επιβίωσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Εν τω μεταξύ επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό της χώρας έκανε η ΠΕΙΚ με αφορμή τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα που εξαγγέλθηκαν όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η μείωση του Φ.Π.Α. αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή της ΠΕΙΚ, “δεν συμπεριλάβατε την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% (είδη πολυτελείας) στο 6%, όπως ισχύει για τα φάρμακα, για τις υπηρεσίες Νοσοκομειακής Περίθαλψης. Ακόμη, στα πλαίσια του Ιατρικού Τουρισμου, η παροχή των υπηρεσιών μας προς τους ξένους ασθενείς επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 24%. Όμως με τον Ιατρικό Τουρισμό εισρέει συνάλλαγμα στην χώρα συνδυάζοντας τις  τουριστικές υπηρεσίες με την ιατρική. Όμως την ανάπτυξη του δυσκολεύει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ. Παρακαλούμε αποδεχτείτε το αίτημα μας και συμπεριλάβετε τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη στον χαμηλό συντελεστή”

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/