Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στην ψωρίαση

Κύηση και ψωρίαση μπορούν να συνυπάρξουν με ασφαλείς θεραπευτικές λύσεις
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα αυτοάνοση φλεγμονώδη
δερματική ασθένεια στην οποία οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην αρνητική εικόνα του σώματος τους ήταν το συμπέρασμα του webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ» μέσω της σελίδας του στο Facebook.Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα, που αφορά εξίσου και τα δύο φύλα. Η επίδραση της ψωρίασης στις γυναίκες φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, ενώ έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής προσέγγισης.Με το πέρασμα των χρόνων και την ολοένα αυξανομένη συμμέτοχη της στα κοινωνικά δρώμενα (επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα), η καθημερινότητα της γυναίκας έχει γίνει πιο πολύπλοκη επεσήμανε ο Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, η υποκειμενική αρνητική αξιολόγηση της εικόνας του δέρματος μειώνει την αυτοπεποίθηση οδηγώντας σε αύξηση της αμηχανίας και της ανησυχίας για την εξωτερικής τους εμφάνιση, κάνοντας το άτομο να νιώθει αποκρουστικό. Ωστόσο, στις γυναίκες η ανησυχία, σχετικά με το πόσο ελκυστική θεωρείται η δερματική τους εικόνα από τους άλλους, είναι συχνότερη, πιθανώς λόγω των κοινωνικών πιέσεων για μία «αψεγάδιαστη επιδερμίδα» τόνισε η Τίνα Φειδία, Ψυχολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης, Α’ Ψυχιατρικήςς Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Έτσι, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη συγκρότηση μίας πιο εύθραυστης και αρνητικής εικόνας σώματος οδηγούμενες σε συνακόλουθες δυσκολίες ή δυσλειτουργίες στη σεξουαλική τους ζωή. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ευαλωτότητα, που προκύπτει από την υποκειμενική αρνητική αξιολόγηση της εικόνας του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή στις διαπροσωπικές επαφές, σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών ή σε μειωμένη ποιότητα σεξουαλικής ζωής γενικότερα. Γι’ αυτό το λόγο είναι χρήσιμο, όταν το ίδιο το άτομο με ψωρίαση παρατηρήσει ότι ενδεχομένως η αυτοεκτίμηση του είναι χαμηλή ή επηρεάζεται αρνητικά η σεξουαλική του ζωή, να μιλήσει με τον θεράποντα γιατρό του ώστε να λάβει συμβουλευτική κατεύθυνση.

Η σοβαρή ψωρίαση δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά φαίνεται να συσχετίζεται και με άλλες παθήσεις όπως: ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία διευκρίνισε η Πολυξένη Γιδαροκώστα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμ. Α’, Πανεπιστημιακήςς Δερματολογική Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισα.

Όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επικ. Καθ. Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σημαντικό κενό στην πληροφόρησης των ψωριασικών γυναικών, σχετικά με τα θέματα αναπαραγωγής. Η προγεννητική συμβουλευτική πρέπει να ασχολείται με θέματα όπως τη βελτίωση των συνθηκών πριν η γυναίκα ξεκινήσει τις προσπάθειες εγκυμοσύνης. Η σωστή οργάνωση των εμβολιασμών, η σωστή αντισύλληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση με ύφεση των βλαβών πριν την εγκυμοσύνη, εξασφαλίζουν μια ομαλότερη κύηση.

 

 

Πηγη:HealthDaily