Πιο κοντά στην ανάπτυξη ‘’νέας γενιάς’’ αντικαρκινικών αγωγών

Οι νέες αγωγές θα είναι πολύ στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες.

Επιστήμονες του University of East Anglia, είναι πιο κοντά στη δημιουργία νέας γενιάς αντικαρκινικών αγωγών που ενεργοποιούνται με το φως. Η αγωγή θα δρούσε ανάβοντας φώτα LED ενσωματωμένα κοντά σε έναν όγκο, που στη συνέχεια θα ενεργοποιούσαν βιοθεραπευτικά φάρμακα.

Οι νέες αγωγές θα είναι πολύ στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Chemical Biology δείχνει πώς η ομάδα του UEA έχει κομμάτια αντισωμάτων που όχι μόνο αναμειγνύονται με τον στόχο αλλά και ενεργοποιούνται από φως.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να τροποποιηθεί ετσι ώστε να επιτίθεται σε όγκους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Ο Dr. Amit Sachdeva, δήλωσε ότι αρκετά αντισώματα και κομμάτια τους έχουν ήδη αναπτυχθεί για τον καρκίνο. Αυτά είναι πιο επιλεκτικά από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας αλλά μπορούν παρόλα αυτά να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες  καθώς στόχοι αντισωμάτων επίσης είναι παρόντες σε υγιή κύτταρα.

Ο Dr. Sachdeva δήλωσε ότι οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα από τα πρώτα κομμάτια αντισωμάτων που προσκολλάται σε και δημιουργεί ομοιοπολικό δεσμό με το στόχο ακτινοβολώντας UV φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Οι ερευνητές ελπίζουν η εργασία τους να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας κατηγορίας πολύ στοχευμένων βιοθεραπευτικών που ανταποκρίνονται στο φως.

Αυτό θα σήμαινε ότι αντισώματα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν στην περιοχή ενός όγκου και να προσκολληθούν στο στόχο τους με ενεργοποίηση φωτός.

Θα μπορούσε κάποιος δηλαδή να ενεργοποιεί τα αντισώματα για την επίθεση στα κύτταρα του όγκου ανάβοντας φως-είτε απευθείας στο δέρμα στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος είτε με χρήση μικρών φώτων  LED που θα μπορούσαν να εμφυτεύονται στην περιοχή ενός όγκου μέσα στο σώμα.

Αυτό θα επέτρεπε στην αγωγή κατά του καρκίνου να είναι πιο αποτελεσματική και στοχευμένη ,επειδή σημαίνει οτι  θα ενεργοποιούνταν μόρια κοντά στον όγκο και δεν θα επηρεάζονταν άλλα κύτταρα.

Πιθανόν θα μείωνε τις παρενέργειες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν σημειωθεί επιτυχία στα επόμενα στάδια έρευνας, οι ερευνητές ελπίζουν να δουν να χρησιμοποιούνται οι ανοσοθεραπείες νέας γενιάς κατά του καρκίνου, εντός 5-10 ετών.

Πηγές:
Nature Chemical Biology 

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/