Πλήγμα στην ακαδημαϊκή έρευνα από το «τσουνάμι» της πανδημίας

Ανησυχία εκφράζεται για την πορεία της ακαδημαϊκής έρευνας καθώς 200 πανεπιστημιακά ιδρύματα πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Συγκεκριμένα το 12% του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικό θα τεθεί σε αργία  για τους επόμενους 6 μήνες, ενώ ακόμη προβλέπεται μόνιμη αργία για το 19% και περικοπή μισθού για το 12% των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εν λόγω περιοδικό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Η νέα δύνη πραγματικότητα  αντικατοπτρίζεται στη μελέτη καθώς το 1/5 των 200 ιδρυμάτων αναφέρει πως θα προβεί σε οριστική διακοπή συγκεκριμένου αριθμού συμβολαίων, ενώ το 1/4 αναμένει τις εξελίξεις για να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις.

Κατά τα ευρήματα της μελέτης, «το μάρμαρο» θα πληρώσουν οι νέοι ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το ίδρυμα Times Higher Education με έδρα το Λονδίνο σε έρευνα που αξιοποίησε δεδομένα από ιδρύματα σε 53 χώρες και 6 διαφορετικές ηπείρους. Στην έρευνα συμμετείχαν πρόεδροι των ιδρυμάτων, πρυτάνεις, κοσμήτορες και υψηλόβαθμοι διοικητικοί.

Διαδικτυακή διδασκαλία

Αναχώματα στην διαδικτυακή διδασκαλία συναντάται στις επιστήμες όπως είναιι η ιατρική και η βιολογία, ενώ οι επιστήμες που αφορούν στα μαθηματικά και στους υπολογιστές είναι οι πιο εύκολες για διαδικτυακή εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ιδρυμάτων η μετάβαση στη διαδικτυακή εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σχετικά ομαλά και δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα οικονομικά των πανεπιστημίων.

Ωστόσο, γίνεται παραδεκτό ότι ένα ικανό μέρος του προσωπικού των ιδρυμάτων δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για αυτό τον τρόπο διδασκαλίας και ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στην ορθά σχεδιασμένη διαδικτυακή διδασκαλία και στην επείγουσα διδασκαλία που προέκυψε από τη νέα πανδημία.

Ωστόσο αναμένεται μείωση εγγραφών ξένων φοιτητών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ να προωθούν αλλαγές στην απόκτηση βίζας.

Μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν τα ιδρύματα που ήδη αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες αλλά και το διοικητικό προσωπικό.

Ως αντιστάθμισμα σύμφωνα με κάποιους μπορεί να λειτουργήσει η εθελούσια έξοδος αρκετών ηλικιωμένων ακαδημαικών, η οποία θα προσφέρει εντέλει νέες θέσεις εργασίας στους νέους επιστήμονες και αυτό θα αποβεί εντέλει προσοδοφόρο σε βάθος χρόνου για την επιβίωση των ιδρυμάτων.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/