Πλεύρης: Νέος «χάρτης υγείας» με υποδομές για ασθενείς και αμοιβές για τους γιατρούς

Τον νέο χάρτη Υγείας που έχει σκοπό να αναμορφώσει όλο το ΕΣΥ και να παρέχει περισσότερα χρήματα στους γιατρούς, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός μιλώντας στο 10ο Regional Growth Conference στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις για το σύστημα πληρωμών των γιατρών το οποίο θα αυξήσει το εισόδημά τους ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δίνουμε την δυνατότητα κάποιος να κερδίζει από 60.000 ευρώ τον χρόνο, 5.000 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι χρήματα χωρίς εξαντλητική διαδικασία. Κάποιος που θα επιλέξει να έχει λίγους ασθενείς να δεσμεύονται οι ώρες και θα είναι χρήσιμο γιατί θα μπορεί να έχει και το ιδιωτικό του έργο. Αν κάποιος φτάσει τους 2.000 ασθενείς προφανώς οι απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα θα είναι περισσότερα».

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι θα δοθούν 250 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για υποδομές σε 175 κέντρα υγείας και 220 εκ ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση.

Σχεδιασμός με έμφαση την εξυπηρέτηση και την πρόληψη

Ο Χάρτης Υγείας, είπε ο υπουργός, σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τον πολίτη και δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει καμία δομή. Ακόμα πρόσθεσε ότι τα απογευματινά ιατρεία θα φέρουν ομαλές και διαφανείς λίστες στα πρωινά και περισσότερες δυνατότητες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για περισσότερα χρήματα. Ο κ.Πλεύρης στο πλαίσιο της καλύτερης παροχής υγείας στους πολίτες θα μπορούν να συμβάλλονται απ ευθείας οι ιδιωτικές με τις κρατικές δομές ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας για τις υπηρεσίες τους στην πίεση που δέχτηκαν από τον covid-19.

Ο κ.Πλεύρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει, με στόχο, όπως είπε, να «διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς». Το πρόγραμμα ξεκινάει με 4 βασικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου: καρκίνος του μαστού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωφελούμενοι θα είναι 1,3 εκατ. πολίτες για τον καρκίνο του μαστού και θα φτάσουν τα 2,5 εκατ. στις άλλες κατηγορίες.

«Η δημόσια υγεία απευθύνεται και στους υγιείς πολίτες» είπε ο υπουργός. Έτσι, από την πρόληψη διαμορφώνεται ένας επικαιροποιημένος φάκελος του ασθενούς που πλέον ο προσωπικός γιατρός, οργανωμένα, θα τον καθοδηγεί μέσα στο σύστημα υγείας. Θα είναι το σημείο αναφοράς, η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του.

Σχετικά με τον νέο χάρτη υγείας, είπε ότι πρόκειται για αναδιάταξη υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τον πολίτη, «δεν είναι ούτε υποβάθμιση ούτε κλείσιμο δομών». Ο χάρτης υγείας τόνισε, πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες του πολίτη.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/