Μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από εκείνη της Αριστοτέλους για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας, παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν γίνει ούτε τα ελάχιστα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός τομεοποιημένου δικτύου που να καλύπτει τις ανάγκες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αναφοράς. Αντίθετα, υποστηρίζει, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά αφού κλείνουν δραστηριότητες και μονάδες και ταυτόχρονα αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες.
Την άποψη αυτή η Ομοσπονδία τη στηρίζει στο πλήθος των οξέων περιστατικών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων και το οποίο «ανέρχεται στο 60% των συνολικών εισαγωγών», καθώς και στα εκατοντάδες ράντζα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους αφού οι ασθενείς που εισάγονται είναι υπεράριθμοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας περιθάλπτουν σήμερα το 80% των συνολικών εισαγωγών (10.000 κατ΄έτος).
«Την ανυπαρξία του δικτύου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, επιβεβαιώνει ο μεγάλος αριθμός επανεισαγωγών χρονίων πασχόντων, ο αριθμός των αυτοκτονιών, οι παραβατικές πράξεις των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ και παραπέμπει στα περίπου 150.000 περιστατικά που εξετάζονται κατ’ έτος στα έκτακτα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο ΨΝΑ: Δαφνί και Δρομοκαΐτειο.
Όπως επισημαίνει περαιτέρω, δεν υφίσταται ούτε δίκτυο κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά πασχόντων, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα από το Κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. «Δεν διατίθεται ούτε μία θέση επιδοτούμενης εργασίας» τονίζει, ενώ στηλιτεύει το θεσμό των ΚΟΙΣΠΕ. «Όπου υπάρχουν προσφέρουν ένα χαρτζιλίκι στους ασθενείς» αναφέρει σχετικά. Καταγγέλλει, τέλος, ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνηση να καταργήσει το θεραπευτικό κίνητρο των 160 ευρώ το μήνα για όσους ασθενείς συμμετέχουν σε εργασίες εντός των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κονδυλίων. «Έτσι οι ξενώνες και τα διαμερίσματα μετεξελίσσονται σε μικρά άσυλα, αφού οι φιλοξενούμενοι ασθενείς μετατρέπονται σε χρόνιους» καταλήγει.
Η ΠΟΕΔΗΝ απορρίπτει, επίσης, την πρόταση νόμου για τη μεταφορά (οργανικά, διοικητικά και λειτουργικά) των Κέντρων Ψυχικής Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες. «Θα έχουν την τύχη των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ. Λουκέτο» υπογραμμίζει. Όπως εκτιμά, ακόμα, στις εν λόγω δομές θα περάσουν οι δομές ψοκοινωνικής αποκατάστασης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου. «Το αποτέλεσμα θα είναι οι ξενώνες, τα οικοτροφεία, τα διαμερίσματα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, να κλείσουν ή θα δοθούν στις Μ.Κ.Ο., την ΑΕΜΥ Α.Ε. και θα λειτουργούν με το σημερινό λειψό προσωπικό που ανήκει οργανικά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, το οποίο θα μετακινηθεί υποχρεωτικά» αναφέρει.
Ακόμη, καταγγέλλει ως ψέματα όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την σημερινή στελέχωση των ψυχιατρικών τμημάτων οξέων περιστατικών και χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πρόταση για τη στελέχωση των ψυχιατρικών τμημάτων ενηλίκων.
«Διαλύουν τους δύο πυλώνες της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας που είναι τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ΔΑΦΝΙ – ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. Συρρικνώνουν τους οργανισμούς τους. Καταργούν στο κάθε ένα από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Δαφνί και Δρομοκαίτειο, 100 κλίνες οξέων περιστατικών και στερούν τη νοσηλεία σε 5000 ασθενείς οξέων περιστατικών κατ’ έτος» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Βέβαια, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σταδιακά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες. Για την Ομοσπονδία, όμως, πρόκειται μόνο για ένα φανταστικό σενάριο.
«Δεν θα αναπτυχθούν ποτέ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας για την κατασκευή τους και των ελλείψεων Προσωπικού» εκτιμά. Αντίθετα, προειδοποιεί πως η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να βγάλει το προσωπικό των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων υπεράριθμο. «Οι 2.000 οργανικές θέσεις που προβλέπονται σήμερα στα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (1.200 Δαφνί – 800 Δρομοκαίτειο), μειώνονται σε 600 (300 και 300). Δεν θα περάσει. Θα απαντήσουμε αγωνιστικά με Κινητοποιήσεις» καταλήγει.
Πηγη:https://virus.com.gr