ΠΟΕΔΗΝ: Κυβερνητική παροχολογία αλλά όχι σε νοσοκομειακούς

Πυρά εξαπολύει στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για την χορήγηση του 13ου και 14ου μισθό, χωρίς όμως να επωφελείται ο νοσοκομειακός κλάδος. Στρατηγική παροχολογίας εν όψει εκλογών διαβλέπει η ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας την σε ανακοίνωσή της «εκλογικά επιδόματα από τα υπερπλεονάσματα».

Μεταξύ άλλων, σχολιάζεται ότι ο κρατικός κορβανάς ενισχύθηκε με εκατομμύρια ευρώ από τα παράβολα των δεκάδων χιλιάδων αγωγών που κατατέθηκαν από εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ανισομέρεια των παροχών βλέπει η ΠΟΕΔΗΝ

Σε αντίθεση με την γαλαντομία προς το προαναφερόμενο κλάδο, «οι υγειονομικοί και οι προνοιακοί υπάλληλοι λαμβάνουν μισθούς πείνας» υπενθυμίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περικοπές της τάξεως του 40% των αποδοχών και οι μισθοί νεοδιοριζόμενων των μόλις 640ευρώ το μήνα.

Παρά τις ελπίδες του νοσοκομειακού κλάδου για θετική εξέλιξη στην δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα των απωλειών και να εξομαλυνθεί η διαφορά με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου από την 1ηΙανουαρίου του 2020,  η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αρνητική για τους εργαζόμενους και «βολικότατη για την κυβέρνηση» υπογραμμίζει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Δικαστικές αποφάσεις έχει επικαλεστεί κατά το παρελθόν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συναντήσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα  με θέμα την χορήγηση των δώρων και του επιδόματος.

Επιφυλάξεις για τις δικαστικές αποφάσεις

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η μη διατάραξη δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης διευκολύνθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η κυβέρνηση βγαίνει πολλαπλά ωφελημένη από την εν λόγω απόφαση. Ενισχύεται το αφήγημά της ότι την δημοσιονομική πολιτική την χαράσσει η κυβέρνηση και όχι τα δικαστήρια» σχολιάζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Σε μια κριτική επισκόπηση  η ομοσπονδία εκτιμά ότι οι εν λόγω δημοσιονομικοί λόγοι ελήφθησαν υπόψιν από τους Δικαστές σε σχέση με τις βιοποριστικές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων.

Αξιοπερίεργο είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ότι «άλλες μνημονιακές περικοπές κοινωνικών ομάδων τα Δικαστήρια τις έκριναν αντισυνταγματικές»,  ενώ κρίθηκαν συνταγματικές οι περικοπές σε αυτούς που λαμβάνουν μισθό των χαμηλότερων αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι εξυπηρετείται η κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα λύνει τα χέρια της κυβέρνησης  με την μη υποχρέωση καταβολής αναδρομικών να συνεχίσει να μοιράζει και να τάζει προεκλογικά επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους, ησυχάζοντας και τους δανειστές».

Μισθολογικές αποδοχές δυο ταχυτήτων στο Δημόσιο

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι  δεν έχει ξανασυμβεί  από την μεταπολίτευση και έκτοτε, «οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν γνωρίζουν την μισθολογική πολιτική που εφαρμόζεται στο Δημόσιο».  Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι είναι αμφίβολο εάν θα λάβουν όχι μόνο τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά κα το Ανθυγιεινό Επίδομα καθώς και την μείωση του αφορολογήτου.

Για  «ψηφοθηρικούς λόγους» η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τις προθέσεις της, αφού «Οι παροχές που μοιράστηκαν έως τώρα δεν αφορούσαν ούτε σε ένα ευρώ τους υγειονομικούς υπαλλήλους».

Συνέχεια δικαστικού αγώνα

Την δικαστική διεκδίκηση δικαστικά προτίθεται να συνεχίσει η ΠΟΕΔΗΝ, προειδοποιώντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε η κυβέρνηση να κερδίσει χρήματα από τα παράβολα που πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κράτος για να καταθέσουν τις αγωγές».

Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση  του Άρειου Πάγου για τους Ιδιωτικού Δικαίου Υπαλλήλους, η θετική έκβαση της οποίας  θα εκρίνει εάν η υπόθεση θα παραπεμφθεί για τελική κρίση για όλους στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, ακόμη και στην αρνητική έκβαση των διεκδικήσεων στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες, η ΠΟΕΔΗΝ  θα καταφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις  προκειμένου να θεσμοθετηθεί με μόνιμο τρόπο η χορήγηση 500ευρώ δώρο Χριστουγέννων και 250ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα Αδείας (σύνολο 1.000ευρώ κατ’ έτος).

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ κλείνει με την εξής φράση «Δεν είμαστε χώρα της Νοτίου Αμερικής να περιμένουμε την κυβέρνηση να μας χορηγήσει ψίχουλα και να λέμε και ευχαριστώ».

 

Πηγη:https://virus.com.gr/