ΠΟΕΔΗΝ: Όχι της κυβέρνησης σε μονάδα πρωτονίων από το CERN

Χρειαζόταν επένδυση 100 εκ. ευρώ – Θετικά τα πανεπιστήμια της χώρας

Άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την εγκατάσταση καινοτόμου μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων που αναπτύχθηκε στο CERN, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κοστολόγησε τις ζωές των καρκινοπαθών κάτω των 100 εκ. ευρώ.

Όπως παρατηρεί η Ομοσπονδία:

  • Στη χώρα μας κατ’ έτος εμφανίζονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου.
  • Ο καρκίνος ευθύνεται για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών, ενώ 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες, λόγω λιστών αναμονής.
  • Οι λίστες αναμονής είναι 4μηνες όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή.
  • Έχουμε 20 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (Γραμμικοί επιταχυντές) αντί 70 που είναι απαραίτητα, εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.

Παρά τα δεδομένα που παρατέθηκαν, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με απίστευτη χαλαρότητα και ανάλγητα την δυνατότητα εγκατάστασης στη χώρα μας Μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου CERN. Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το κόστος της επένδυσης για τη μονάδα πρωτονίων είναι 100 εκ. ευρώ και στη χώρα που θα αναλάβει την επένδυση, παραχωρείται κατ’ αποκλειστικότητα η χρήση της εφαρμογής.
Ήδη τη διεκδικούν η Αλβανία και η Βουλγαρία, τη στιγμή που το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πήραν θέση υπέρ της εγκατάστασης και μάλιστα εκπόνησαν και σχετικές μελέτες.

Καταλήγοντας η διοίκηση της Ομοσπονδίας διερωτήθηκε:

  • Γιατί η Κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων;
  • Γιατί είπαν όχι στην εγκατάσταση Μονάδας Ακτινοβολίας καρκινικών όγκων την οποία όμως διεκδικούν άλλες χώρες;
  • Γιατί δεν επενδύουν στη σύγχρονη Ιατρική τεχνολογία;
  • Τα Πρωτογενή Πλεονάσματα μπαίνουν πάνω από τις ζωές των καρκινοπαθών;
  • Και η ζωή τους κοστολογείται κάτω των 100εκ. ευρώ;

Πηγη:http://healthmag.gr