Ποια διατροφή βοηθά στην καλή έκβαση της covid-19

Φως στο ρόλο της διατροφής στην βαρύτητα της νόσησης με covid-19 ρίχνουν δύο μεγάλες μελέτες. Όφελος καταδεικνύουν γι’ αυτούς που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα πορίσματα τους δημοσιεύτηκαν στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά BMJ Nutrition Prevention and Health και Gut, διερεύνησαν το ρόλο των διατροφικών συνηθειών στην έκβαση της COVID-19. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των μελετών αυτών.

Η πρώτη μελέτη

Ο πληθυσμός της έφθανε σχεδόν 3.000 πρώτης γραμμής εργαζομένους στον τομέα της υγείας από 6 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ) που εκτίθενται σε COVID-19 καθημερινά.  Εξ αυτών καταγράφηκαν 568 κρούσματα COVID-19 και από αυτούς 138 άτομα είχαν μέτρια ως σοβαρή COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που  ακολουθούσαν:

  • υγιεινή διατροφή με βάση κυρίως τις φυτικές τροφές είχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μέτρια ή σοβαρή COVID-19 (OR 0.27, 95% CI 0.10 ως 0.81).
  • πλούσια σε ψάρια και φυτά είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες (OR 0.41, 95% CI 0.17 ως 0.99).
  • δίαιτα υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και λιπαρά παρουσίασαν περίπου 400% υψηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μέτρια έως σοβαρή COVID-19 (OR 3.86, 95% CI 1.13 ως 13.24).

Η δεύτερη μελέτη

Με πληθυσμό περίπου 600.000 ανθρώπους που νόσησαν με COVID-19 από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Από τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν για την προπανδημική περίοδο  μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας και  στατιστικά μοντέλα για τον υπολογισμό του κινδύνου και της σοβαρότητας της COVID-19, με βάση αλγόριθμο βασισμένο στα συμπτώματα ή στη νοσηλεία με ανάγκη για οξυγόνο,  πι ερευνητές κατέγραψαν , ότι  όσοι ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.  Ειδικότερα, η υψηλή ποιότητα διατροφής συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για COVID-19 (HR 0,91, 95% CI 0,88 ως 0,94) και σοβαρή COVID-19 (HR 0,59, 95% CI 0,47 ως 0,74).

Φυτική διατροφή

Σε αυτή περιλαμβάνονται κυρίως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, προϊόντα, δηλαδή  τροφές πιο κοντά στη μορφή με την οποία προέρχονται από τη γη, τη φύση. Οι τροφές αυτές όχι μόνο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που προκαλούν διάφορες ασθένειες, αλλά περιέχουν και χιλιάδες άλλες προστατευτικές ουσίες, όπως είναι  φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ρετινόλες, λυκοπένιο με αντικαρκινικές, ανοσοενισχυτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/