Ποια είναι τα δεδομένα για τα mRNA εμβόλια σε εγκύους

Μη σαφή κίνδυνο για την κύηση σε γυναίκες που εμβολιάζονται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης με εμβόλια mRNA διαπιστώνεται σε δημοσίευμα στο «The New England Journal of Medicine».

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν.

Οι επιστήμονες ενέκυψαν στα στοιχεία 35.691 γυναικώνηλικίας 25 έως 34 ετών στην πλειονότητά τους, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά κόπωσης, κεφαλαλγίας, μυαλγιών και πόνου στο σημείο της χορήγησης και στα δύο εμβόλια κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Από τις 3.958 έγκυες γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 τέθηκαν σε παρακολούθηση,  το 94%  μεταξύ 25 και 44 ετών και το 97,6% εξ αυτών χωρίς αναφερόμενη ενεργό λοίμωξη COVID-19κατά την κύηση.

Χρόνος λήψης του εμβολίου:

  • Την πρώτη δόση εμβολίου έλαβαν 92 γυναίκες την περίοδο γύρω από τη σύλληψη,
  • 132 γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης,
  • 714 στο δεύτερο τρίμηνο και 1.019 στο τρίτο.

Σημειώνεται πως για τις περισσότερες γυναίκες που βρίσκονταν στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο κύησης τα δεδομένα συλλέγονται ακόμη.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα,  στις 827 γυναίκες ολοκλήρωναν τη γέννα μέχρι τη στιγμή της ανάλυσης των δεδομένων, οι 712 κατέληξαν σε γέννα και 104 σε αποβολή, ενώ οι 96 από τις 104 αποβολές έγιναν έως την 13η εβδομάδα της κύησης.

Σε ότι αφορά στα 724 νεογνά που γεννήθηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • ήταν ο πρόωρος τοκετός (9,4%),
  • το μικρό μέγεθος του νεογνού ανάλογα με την ηλικία της κύησης (3,2%) και
  • οι συγγενείς ανωμαλίες σε ποσοστό 2,2%.  Ωστόσο, καμία γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί στην περίοδο πριν τη σύλληψη ή το πρώτο τρίμηνο κύησης, ενώ οι συγγενείς ανωμαλίες που περιγράφηκαν δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο πρότυπο.

Χωρίς η σύγκριση να είναι απόλυτη, αντίστοιχη επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών στην κύηση εμφάνιζαν έγκυες γυναίκες και σε μελέτες πριν την πανδημία COVID-19.

Επίσης, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα 221 αναφορές από έγκυες γυναίκες για ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό, 66 εκ των οποίων ήταν σχετιζόμενες με την κύηση. Η πιο συχνή ήταν η αυτόματη αποβολή σε 46 περιπτώσεις37 εκ των οποίων στο πρώτο τρίμηνο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με τη συνέχιση της παρατήρησης θα μπορούν να προσδιοριστούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές και την ασφάλεια του εμβολίου στα πρώτα τρίμηνα κύησης.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/