Ποια θα είναι η τιμή για το εμβόλιο της Pfizer σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Χαμηλότερη τιμή αναμένεται έχει στην Ευρώπη το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοιό -που αναπτύσσει σε συνεργασία με την BioNTech- απ’ ότι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters.

Η ανακοίνωση Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκάλεσε χαμόγελα στον πλανήτη, ο οποίος πλέον βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις, με οψιόν αγοράς ακόμη 100 εκατ. δόσεων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές του εμβολίου, η Ενωση θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ και της Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατ. δόσεις. Έχουν την επιλογή να αγοράσουν ακόμη 500 εκατ. δόσεις υπό όρους. Θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή προς το παρόν είναι απροσδιόριστη.

Η τιμή εμβολίου αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους

Ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, κ. Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial. Times» δήλωσε ότι «η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του».

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες προμήθειας εμβολίων με την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Moderna, CureVac και Novavax για να εξασφαλίσει τα εμβόλια τους.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/