Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λόγω της έλλειψης φαρμάκων ο υπουργός να απαγορευθεί η εξαγωγή και άλλων προϊόντων ή να επιμηκυνθεί το διάστημα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων ΕΟΦ και φαρμακευτικών συλλόγων για να ανανεωθεί η λίστα των φαρμάκων που έχουν τεθεί σε απαγόρευση εξαγωγών.
Ως πηγή του κακού βλέπει ο υπουργός την απουσία πρώτων υλών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης καθώς. Στο «κάδρο» βάζει ο κ. Πλεύρης και την απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας ιδιαίτερα φαρμάκων χαμηλού κόστους διεθνώς γιατί σε αυτά αντιμετωπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις, όπως τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις ελλείψεις και τη κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου. Η Ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να δώσει λύσεις μέσω ΙΦΕΤ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός αποσαφηνίζοντας «γιατί υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα σε αυτήν την κατεύθυνση στην οποία αναφερθήκατε και αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να το επιλύσουμε κατά βάση με εισαγωγές οι οποίες γίνονται από τον ΙΦΕΤ». Πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση σε άλλες χώρες να μην τα εξάγουν και άρα γίνεται πολύ δύσκολη η πρόσβαση.Το πρόβλημα συνδέεται και με τις χαμηλές τιμές φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια ουσιαστικά και είναι θέμα φαρμακαποθηκών, στις οποίες διενεργείται συνεχής έλεγχος και με τις απαγορεύσεις, όπως τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος σχολίασε τη τάση της φαρμακοβιομηχανίας να κρατώνται τα φάρμακα και να τροφοδοτείται η αγορά με το σταγονόμετρο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε απόφαση του Σεπτέμβριου του 2022, που τροποποιεί απόφαση του Μαρτίου του 2022 που θέτει 79 φάρμακα σε απαγόρευση μέχρι νεωτέρας. «Όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχώς με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα» ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απαγόρευση αφορά και τη δημιουργία αποθέματος από τις φαρμακαποθήκες. Ειδικότερα, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι παράλληλες εξαγωγές αντιμετωπίζονται με συνεχείς απαγορεύσεις και συνεχείς επικαιροποιήσεις της λίστας. Άρση απαγόρευσης έγινε μόνο όταν ομαλοποιήθηκε η πρόσβαση συγκεκριμένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Για την διαχείριση της κατάστασης, εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΕΟΦ ο κ. Φιλίππου έχει προγραμματίσει νέα σύσκεψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, για να προστεθεί νέα σειρά από φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη. Στόχος είναι να επικαιροποιηθεί η απόφαση του Σεπτεμβρίου. Την προθυμία του δήλωσε ο υπουργός σχετικά με την παρέμβαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, «εάν χρειαστεί αυτό να επεκταθεί σε προϊόντα ή να επεκταθεί και σε χρονική διάρκεια, ώστε να είναι σαφές το μήνυμα».
Ωστόσο , ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι ακόμα και για τα φάρμακα τα οποία δεν τελούν σε παράλληλες εξαγωγές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης λόγω απουσίας πρώτης ύλης που αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Ως Ελληνική Πολιτεία θα υπάρξει μέριμνα όπως διαβεβαίωσε στα εγχωρίως παραγόμενα « σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι χαμηλότερο από την κυκλοφορία του φαρμάκου και να είναι ασύμφορο» να παραμείνουν σε κυκλοφορία.
Κατόπιν έκδοσης του δελτίου τιμών σε πρώτη φάση θα διαπιστωθεί ποια φάρμακα πραγματικά βρίσκονται σε όριο, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σε αυτά τα φάρμακα ώστε η τιμή τους να είναι τέτοια που να διασφαλίζει την κυκλοφορία τους μέσα στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι να μη χρειαστεί η μεταφορά των ασθενών από τα φάρμακα θεραπευτικής αξίας που είναι χαμηλού κόστους σε φάρμακα υψηλού κόστους όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο, όπως εξήγησε ο υπουργός. Η παρακολούθηση συνολικά των ελλείψεων θα συνεχιστεί μέσα από το μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΦ, σε συνεννόηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και την αυστηρή παρακολούθηση των εξαγωγών, σύμφωνα με τον υπουργού.
Πηγη: http://medispin.blogspot.com/