Ποια τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην διαχείριση του καρκίνου

Τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση της φαρμακευτικςή κάνναβης στην διαχείριση της υγείας ογκολογικών  ασθενών αναδείχθηκαν στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Έρευνες απόκαλύπτουν την απαλαγή από τον πόνο, τα συμπτώματα καθώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ειδικότερα έρευνες στο εξωτερικό και μια εγχώρια, από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καταμαρτυρούν ότι to 70% των ασθενών βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους μετά από 6 μήνες θεραπείας. Επίσης, διαπιστώθηκαν τα εξής:
• 30% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον πόνο,
• 38,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ανορεξία,
• 40,5% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ναυτία
• 49,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον έμετο.
• Σημαντική επίσης ήταν η βελτίωση σε δείκτες άγχους , κατάθλιψης και διαταραχής ύπνου μέσα σε 4 μήνες θεραπείας.
Τα στοιχεία ανακοίνωσαν  οι κ.κ. Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, και Παναγιώτης Κατσαούνης, παθολόγος-ογκολόγος και διευθυντής της Ζ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General Hospital, ανέφεραν τα παραπάνω κατά τη διάρκεια ομιλιών τους στο συνέδριο.
Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται επίσημα εδώ και λίγους μήνες- από τον Φεβρουάριο 2024. Ειδικότερα, τα τελικά συνταγογραφούμενα προϊόντα κυκλοφορούν σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων κάνναβης, που λαμβάνονται με εισπνοή με τη χρήση πιστοποιημένης ιατροτεχνολογικής συσκευής. Σημειώνεται ότι οι πρόδρομες ουσίες της κάνναβης πρέπει να θερμανθούν για να γίνουν δραστικές.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη αφορά προϊόντα από φυτά με περιεκτικότητα THC, δηλαδή Δ-tetrahydrocannabinol, μεγαλύτερη από 0,2%.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα συνταγογράφησης σήμερα έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία, λοιμωξιολογία ή ρευματολογία.

Ενδείκνυται για χορήγηση σε ενήλικες:
• Για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C
• Για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία.
• Για την αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού,
• ως ορεξιογόνο στην παρηγορική (ανακουφιστική) φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS).

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/