Ποιοι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών! Τι είπε ο υπ.Υγείας

Την αγωνία ειδικά των ιδιωτών γιατρών για το ποιος θα έχει πρόσβαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών επιχείρησε να απομακρύνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σε συνάντηση που είχε με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου οι γιατροί του έθεσαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον οικογενειακό γιατρό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι παύει η υποχρεωτικότητα του θεσμού τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών.

Πάντως όποιος εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό θα αποκτήσει και έναν Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας στον οποίο με ειδικούς κωδικούς θα έχει πρόσβαση ο ίδιος ο ασθενής αλλά και ο γιατρός του. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Η ανησυχία του ιατρικού κόσμου είναι πάντως εάν θα έχουν όλοι οι γιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ πρόσβαση στον φάκελο αυτό. Εξάλλου χωρίς πρόσβαση δε θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου δεσμεύτηκε ότι πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχουν όλοι οι γιατροί (κρατικοί, συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι) όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη για τη συμπλήρωσή του.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε η αρχική συγκρότηση-ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αποτελεί υποχρέωση όλων (κρατικών, συμβεβλημένων, πιστοποιημένων) των Παθολόγων-Γεν. Ιατρών-Παιδιάτρων.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr