Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρνει το νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό στον τομέα της Υγείας.
Το νέο σύστημα παραπομπών όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επίσκεψη πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν από κάθε άλλη ενέργεια, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Μάλιστα όπως προβλέπεται και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών ενώ σταδιακά έως τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος (gatekeeping).
Εξαιρέσεις
Παρόλα αυτά το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού έχει και κάποιες εξαιρέσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια συνάντησης, με το πρόεδρο του ΙΣΑ Γ.Πατούλη και με εκπροσώπους ασθενών θα εξαιρεθούν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά καθώς καθώς και οι χρόνιοι πάσχοντες που εμπίπτουν στα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα .
Παράλληλα από τις παραπομπές εξαιρούνται οι Οφθαλμίατροι, οι Γυναικολόγοι και οι Οδοντίατροι τους οποίους οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς προηγουμένως να πρέπει να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.
«Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς,στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά όταν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.
Aναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων ιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ.Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια των κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.
Πηγη:http://www.healthreport.gr