Ποιος παράγοντας δύναται να υποστηρίξει τους ασθενείς στον πόνο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής υποδηλώνει ότι τα εντυπωσιακά, θετικά μηνύματα από τους γιατρούς μπορεί να δημιουργούν μικρά οφέλη για τους ασθενείς που πάσχουν από πόνο και να βελτιώσουν την ικανοποίησή τους για τη φροντίδα που έλαβαν.

Η μελέτη που συγκέντρωσε δεδομένα από 28 κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 6.000 ασθενείς, προσθέτει βάρος στο επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα των ασθενών μπορούν να βελτιωθούν όταν οι γιατροί ενισχύσουν το πώς εκφράζουν την ενσυναίσθηση και δημιουργούν θετικές προσδοκίες για όφελος.

Από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Υπηρεσίες Υγείας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βίλνιους Gediminas της Λιθουανίας, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε σειρά τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που εξέτασαν τις συνέπειες της ενσυναίσθησης ή της θετικής επικοινωνίας στις διαβουλεύσεις περί υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτές οι μελέτες περιλάμβαναν στοιχεία από διαβουλεύσεις για ένα ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων, όπως πόνο, άσθμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οστεοαρθρίτιδα και ανάκτηση μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές επανεξέτασαν επίσης τις επιδράσεις της θετικής επικοινωνίας σχετικά με την ποιότητα ζωής και την ικανοποίηση των ασθενών, με βάση τις εκθέσεις των ασθενών σε αυτές τις δοκιμές.

Τα σημαντικότερα οφέλη παρατηρήθηκαν όταν οι γιατροί κοινοποίησαν θετικά και καθησυχαστικά μηνύματα στους ασθενείς με σκοπό να βελτιώσουν τις προσδοκίες των ασθενών. Σε αυτές τις μελέτες, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ήταν 5% έως 20% πιο ικανοποιημένοι με τη θεραπεία τους σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν κανονική περίθαλψη και ανέφεραν ελαφρώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Στις δοκιμές του πόνου όπου η ενισχυμένη ενσυναίσθηση που εκφράστηκε από τους γιατρού συγκρίθηκε με τη συνήθη περίθαλψη, οι ασθενείς ανέφεραν κατά μέσο όρο μια επιπλέον μείωση κατά το ήμισυ του πόνου σε οπτική κλίμακα δέκα σημείων. Αν και η μείωση αυτή υποδηλώνει ότι η ενσυναίσθηση έχει μικρή επίδραση στον πόνο, αυτό υπολείπεται της μείωσης ενός έως δύο σημείων, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι κλινικά σημαντικό. Οι ερευνητές επίσης δεν προέβησαν σε άμεσες συγκρίσεις με τα αποτελέσματα της θεραπείας με φάρμακα για τον πόνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jeremy Howick, Διευθυντής του προγράμματος Oxford Empathy του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Οι γιατροί μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από να συνταγογραφήσουν φάρμακα και άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από ήπιο έως μέτριο πόνο. τα είδη των παρεμβάσεων για να βοηθήσουν πολλούς – ίσως τους περισσότερους – ασθενείς στη γενική πρακτική φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενοι. Είτε οι ασθενείς χρειάζονται φάρμακα είτε όχι, η προσθήκη μιας δόσης ενσυναίσθησης μπορεί να μειώσει τον πόνο τους και να μειώσει το άγχος τους ».

Ο Δρ Howick δήλωσε: «Για πολλές από τις δοκιμές που εξετάσαμε, η ποιότητα των στοιχείων ήταν χαμηλή και οι δοκιμές ήταν μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπεράσματά μας θα μπορούσαν να αλλάξουν με τη μελλοντική έρευνα και η θετική λεκτική επικοινωνία παρέχει μόνο ένα σχετικά μικρό όφελος στους ασθενείς και είναι απίθανο να έχει βλαβερές συνέπειες, γι ‘αυτό πρέπει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο μεγιστοποίησης αυτού του οφέλους και των συνεπειών κόστους αυτής της περίθαλψης. είναι τώρα αναγκαία, η μελέτη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για αυτό το εννοιολογικά δύσκολο πεδίο «. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την British Medical Association.

 

Πηγη:http://www.healthweb.gr